9 изумителни факта за икономиката на Венецуела

При управлението на Мадуро в последните 6 г. работната заплата е увеличавана 26 пъти

9 изумителни факта за икономиката на Венецуела

Президентът Николас Мадуро на митинг

Снимка: БТА

6408 ~ 3 мин. четене
Венецуела е в тежка криза. През последните няколко години неуспешните правителствени политики доведоха до колапс на икономиката на страната и разпадане на инфраструктурата, а милионите венецуелци живеят в бедност и недостиг.

Затрудненията, с които се сблъскват жителите, включват катастрофални загуби в национален мащаб, хиперинфлация, недостиг на храна и болести. "Ню Йорк Таймс" наскоро нарече кризата най-лошото, което светът някога е виждал, освен война. 

Повече от 3 милиона венецуелци са избягали от страната след началото на кризата, много от които пеша.

Николас Мадуро остава президент на страната, въпреки че няколко държави, включително Съединените щати, сега признават опозиционния лидер Хуан Гуайдо за легитимен държавен глава.

Междувременно производството и износът на стоки рязко спаднаха, оставяйки икономика, която някога е била най-силната в Латинска Америка, в тежко положение.

"Бизнесинсайдър" събра девет изумителни факта за икономиката на Венецуела, които илюстрират опустошителните последици от кризата в страната:

Инфлацията във Венецуела може да достигне 10 милиона процента тази годинаСпоред Euro News експертите на МВФ смятат, че инфлацията във Венецуела ще достигне 10 милиона процента през 2019 г. Това означава продукт, който в един момент струва еквивалента на един долар сега да струва еквивалента на 10 милиона долара. При сегашните обстоятелства, месечните заплати на много венецуелци не могат да покрият разходите за един галон мляко.

Венецуела има най-големите доказани петролни запаси в света, но днес нейното производство е 2,3 пъти по-малко, отколкото през 70-те години

Венецуела може да има повече петрол от всяка друга нация, но днес произвежда сравнително малко. От високото ниво от 3,5 милиона барела на ден през 70-те години, страната произвежда само около 1,5 милиона барела дневно, според Forbes. Спадът на производството може да се обясни главно с лошото управление на индустрията след държавните поглъщания при управлението на Уго Чавес и Мадуро.

Венецуела е била най-богатата страна в Южна Америка

През по-голямата част от десетилетията след приемането на демократично правителство на Венецуела през 1958 г. до 1980-те, страната е била най-богатата нация в Южна Америка, според PRI's The World. Сривът на цените на петрола през 80-те години и неуспешните икономически политики сложиха край на финансовото й предимство в региона.

Президентът Мадуро е наредил 26 увеличения на минималната работна заплата през шестте си години на служба, включително увеличение с 300% по-рано тази годинаС цел да се предпазят гражданите от крайната бедност, Мадуро редовно постановява увеличаване на минималната работна заплата в страната. През януари 2019 г., според съобщения на Merco Press, той е наредил повишение от 4500 до 18000 боливара на месец, което е увеличение с 300%.

През 2018 г. експертите изчисляват, че във Венецуела една ролка тоалетна хартия струва 2,6 милиона венецуелски боливара

За справка, 2,6 милиона боливара са 40 цента. По време на оценката, в средата на 2018 г., инфлацията във Венецуела е около 1 милион процента, според NBC News.

БВП на Венецуела за 2018 г. е по-малък от този на КънектикътВенецуелците разчитат на хуманитарна помощ

Според World Economics Ltd., брутният вътрешен продукт на Венецуела през 2018 г. е приблизително 276 милиарда долара. Същата година БВП на щата Кънектикът е около 279,7 млрд. долара.

Прогнозираната безработица в Венецуела е 44%

Блумбърг съобщава, че според експертите безработицата във Венецуела ще надмине 44% тази година и най-вероятно ще достигне 50% следващата година. Държавата, обаче, не е публикувала официална цифра за безработицата от 2016 г., когато претендира за 7,3% безработица, според Ройтерс.

Търговията на Венецуела може да се свие с 25% тази година, което е най-лошото представяне, наблюдавано в която и да е страна след гражданската война в Либия

Производството, селското стопанство и износът във Венецуела са толкова затруднени, че производството на страната може да спадне с една четвърт тази година. Това е най-лошото представяне на която и да е икономика, откакто Либия изпадна в гражданска война през 2014 г., и най-тежкото свиване, което някога е имала някоя държава, която не е във война, както изчислява МВФ.

От 2017 г. производството на петрол представлява около 95% от приходите от износ на ВенецуелаВенецуелци чакат на опашки за гориво пред бензиностанция

Според CIA Factbook, през последните години петролът е съставлявал почти целия износ на Венецуела и е отговорен за около половината от годишните приходи на венецуелското правителство.

Снимки БТА
Коментари: 0