Ямболският завод за синтетика ще се разшири със соларен парк за 14 млн. лв.

С допълнителни приходи от продажбата на електроенергия компанията цели да покрие и част от загубите си 

Ямболският завод за синтетика ще се разшири със соларен парк за 14 млн. лв.

Снимка: Twenty20

6154 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Българският производител на синтетични влакна „Ямболен“ планира да изгради собствена фотоволтаична централа до своя завод в Ямбол. За целта компанията е поискала одобрението на своите акционери, става ясно от публикувано съобщение в платформата x3news.

„Ямболен“ планира да подпише договор с местната PV Consult за изграждане на соларен парк на стойност около 14.5 млн. лв. Идеята е инвестицията да бъде финансирана със заем за същата сума.

Сделката предвижда проектиране, изграждане и монтаж на фотоволтаична инсталация с мощност 9998,46 kWp, както и доставка на съответното оборудване. Предвижда се соларните панели да бъдат разположени на терени и покриви на сгради с обща площ от около 100 дка. „Ямболен“ вече е задвижил процедурите, свързани с одобрения на строителството както към общината, така и към КЕВР и ЕСО.

Компанията за синтетика смята да използва произведената от соларния парк електроенергия за собствена консумация, но и за продажба. С инвестицията си дружеството предвижда да снижи енергийните си разходи, да обнови постепенно машинния си парк с цел повишаване на производителността и намаляване себестойността на продукцията. Компанията има за цел и да генерира допълнителни приходи от продажбата на електроенергия, с които да покрие част от натрупани загуби за предишни години.

Според изчисления на „Ямболен“ инвестицията би трябвало да се изплати за срок от около 5 години и половина.

„Ямболен“ се занимава основно с производството на полиестерни влакна, полиестерна коприна, технически каучукови изделия, неорганични соли и текстил. Печалбата ѝ се сви рязко до 97 хил. лв. през първите девет месеца на изминалата година спрямо близо 200 хил. лв. през 2020 г. За същия период приходите намаляха до 526 хил. лв. от 751 хил. лв., показват последните финансови отчети на дружеството.

Изпълнителят PV Consult е с 12-годишен опит в реализирането на фотоволтаични централи на територията на 24 държави по света.Подкрепи Economic.bg