Японски „обстрел“ потопи още биткойн

Криптовалутата се обезцени с 9%, като докосна 35 000 долара за брой

Японски „обстрел“ потопи още биткойн

Снимка: Pixabay

17829 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Биткойнът се срина с близо 9% на 24-часова база и към 14.20 ч. българско време се търгуваше за 36 062 долара за брой. И това не е най-ниското интрадневно ниво – в ранните сутрешни часове криптовалутата докосна границата от 35 000 долара, изтривайки близо четири месеца трупане на стойност. Всъщност, в неделя имаше още по-голямо временно потъване – до 31 000 долара за брой, предизвикано от коментари на Илон Мъск. Последва корекция, като от началото на тази седмица цената на биткойн се движи около 40 000 долара.

Ударът срещу електронните пари този път дойде от Япония, където гуверньорът на централната банка Харухико Курода предупреди за волатилността на токена и силно спекулативната търговия с него.

В интервю Курода каза, че биткойнът „се използва слабо като средство за сетълмент“. Той разграничи криптовалутата от стабилните монети, които имат активи, подкрепящи стойността им. „Стабилните монети също трябва да отговарят на правните стандарти и на правилните кодекси за управление, за да могат да се превърнат в удобен начин за плащане в бъдеще“, добави той.

Заплахата от по-строга регулация продължава да охлажда настроенията на криптопазара. Китай и Иран предприеха репресивни мерки срещу добива на биткойни, тъй като използват твърде много електроенергия. Предполага се също, че американските политици могат да увеличат финансовия надзор предвид нарастващия размер на пазара и интензивната нестабилност.

Волатилността на биткойните е намаляла тази седмица, но това вероятно няма да продължи през дългия уикенд“, пише в бележка Едуард Моя, старши пазарен анализатор в Oanda Corp.

Коментари: 0