Байдън ще предложи рекорден бюджет от 6 трлн. долара

Американският президент предлага да финансира политиките си с огромни дългове

Байдън ще предложи рекорден бюджет от 6 трлн. долара

Снимка: Unsplash

1880 ~ 4 мин. четене
Автор: Economic.bg

Президентът Джо Байдън ще предложи по-късно днес рекорден федерален бюджет за 2021 г. на стойност 6 трлн. долара, пише The New York Times, позовавайки се на документи, с които разполага. Спрямо фискалната рамка за миналата година има нарастване с близо 1 трлн. долара, което е най-значителното увеличение след Втората световна война. Също така в дългогодишната фискална програма на Байдън е заложено, че до 2031 г. федералният бюджет ще нарасне до 82. трлн. долара.

За този десетгодишен период е заложен средногодишен дефицит от 1.3 трлн. долара, като са заложени големи разходи за нови инвестиции в образованието, транспорта и борбата с изменението на климата. Ръстът на бюджетните разходи се ръководи от програмата на Байдън, която се състои от две части - надграждане на националната инфраструктура и значително разширяване на мрежата за социална сигурност.

Предложението за финансовата 2022 г. и последвалото десетилетие показва размахът на амбициите на американския президент да упражнява държавна власт, така че да помогне на повече американци да постигнат удобствата на живот, присъщи на средната класа и да подпомогне индустрията на САЩ, за да се конкурира по-добре в световен мащаб, пише NYT.

Нивата на данъчно облагане и разходи в плановете на Байдън ще увеличат федералните разходи до нива, рядко срещани в следвоенната ера, за да се финансират инвестиции, които според неговата администрация са от решаващо значение за поддържане на конкурентоспособността на Америка. Това включва пари за пътища, водопроводи, широколентов интернет, станции за зареждане на електрически превозни средства и напреднали производствени проучвания. Но също така предвижда финансиране на достъпни грижи за деца, универсална детска градина и национална програма за платен отпуск. Военните разходи също ще нараснат, макар че ще намалят като дял от икономиката.

Сега е моментът да изградим основата, да направим смели инвестиции в нашите семейства, в нашите общности, в нашата нация“, каза Байдън пред тълпата в Кливланд в четвъртък. „От историята знаем, че този вид инвестиции стимулират икономиката за всички.“

Байдън планира да финансира своя дневен ред чрез повишаване на данъците върху корпорациите и хората с високи доходи, а документите показват, че бюджетният дефицит се свива през 30-те години. Административните служители заявиха, че плановете за работни места и семейства ще бъдат напълно компенсирани от увеличението на данъците в рамките на 15 години, което също се предвижда в рамката на бюджета.

Документите прогнозират, че Байдън и Конгресът ще разрешат намаляване на данъците за американците с ниски и средни доходи. Президентът заяви, че няма да повишава облагането за хората, които печелят по-малко от 400 хил. долара годишно.

За да бъдат осъществени плановете на Байдън, САЩ ще отчетат значителен дефицит, тъй като плановете ще се финансират със заеми. Според предложението на президента дефицитът на федералния бюджет ще достигне 1.8 трлн. долара през 2022 г., въпреки че икономиката се възстановява от пандемичната рецесия, като расте с най-бързия годишен темп от началото на 80-те години. Дефицитът ще намалее леко през следващите години, преди да нарасне отново до близо 1.6 трлн. долара до 2031 г.

Общият дълг би надхвърлил стойност на икономическата продукция, нараствайки до 117% от размера на брутния вътрешен продукт (БВП) през 2031 г. До 2024 г. дългът като дял от икономиката ще се повиши до най-високото си ниво в американската история, надминавайки рекордите от Втората световна война.

Републиканците предупредиха в четвъртък, че разходите и данъчните планове на Байдън ще натоварят икономиката с опасни нива дълг и го обвиниха, че е изоставил обещанието си да не вдига данъците за средната класа.

Гафът на президента Байдън ни настройва за още по-лошо икономическо възстановяване от рекорда на Обама-Байдън за най-бавното в историята“, заяви конгресменът Кевин Брейди от Тексас, най-висшият републиканец в Комитета за пътища и средства. „Семействата с по-ниски и средни доходи вече страдат от "невидимия" данък, какъвто е инфлацията. Сега президентът иска да се увеличат и данъците върху доходите им.”

Някои фискални експерти също коментираха предпазливо, приветствайки ангажимента на Байдън да плаща за нови разходи, но предупреждавайки, че нацията е изправена пред страховити фискални предизвикателства.

Бюджетът в момента представлява просто искане към Конгреса, който трябва да одобри федералните разходи. Но с демократите, контролиращи Камарата и Сената, Байдън има добри шансове да успее да реализира по-голяма част от дневния си ред.

И все пак, той трябва да намери начин да успокои умерените демократи, като сенатора Джо Манчин III от Западна Вирджиния, който заяви, че няма да подкрепи толкова висока корпоративна данъчна ставка, каквато предлага бюджетът на Байдън. И все пак, държавният глава ще трябва да си осигури гласовете на всеки демократ в Сената, за да осъществи плановете си за харчене.

Бюджетът на Байдън, подобно на тези, предложени от неговите предшественици, включва предположения за това как ще се представи икономиката, ако се приемат неговите политики. Екипът на Байдън е консервативен в прогнозите си - прогнозира малки печалби в икономическия растеж, дори ако Конгресът одобри нови разходи за трилиони долари.

Помощниците на Байдън прогнозират, че дори ако бъде приет пълният му дневен ред, икономиката ще расте с малко под 2% годишно през по-голямата част от десетилетието, след като отчете инфлацията. Този темп е подобен на исторически бавния темп на растеж, който нацията е осреднявала през последните 20 г. Безработицата ще падне до 4.1% до следващата година - от 6.1% сега - и ще остане под 4% през следващите години.

Прогнозите продължават да индикират страх от бързо избухване на инфлацията в икономиката, въпреки последните данни, показващи бърз скок на цените, тъй като икономиката заработва отново след година на потисната активност на фона на пандемията. Бюджетът предвижда потребителските цени никога да не се покачват по-бързо от 2.3% годишно и че Федералният резерв само ще повишава постепенно лихвените равнища.

Байдън заложи идеята, че сега е моментът с ниски лихвени проценти и нация, възстановяваща се от рецесия, да се направят големи предварителни инвестиции, които ще бъдат платени за по-дълъг период от време. Дори ако лихвените проценти останат ниски, плащанията по националния дълг биха погълнали увеличен дял от федералния бюджет. Нетните лихвени плащания ще се удвоят като дял от икономиката от 2022 до 2031 г.

Ако плановете на Байдън бъдат приети, правителството ще изразходва почти една четвърт от общата икономическа продукция на страната всяка година през следващото десетилетие. Той ще събере данъчни приходи, равняващи се на малко под една пета от цялата икономика.

До 2028 г., когато Байдън може да получи втори мандат, правителството ще събира повече данъчни приходи като дял от икономиката, отколкото в почти всеки момент от миналия век. Единственият друг сравним период беше краят на втория мандат на президента Бил Клинтън, когато икономиката бушуваше и бюджетът беше в излишък.

Коментари: 0