Животът в Турция отново е под блокада за уикенда

Правителството възстанови частичните блокировки през уикендите, затвори ресторанти и кафенета и въведе ново работно време за бизнеса

Животът в Турция отново е под блокада за уикенда

Снимка: БТА

Турците отново са затворени у дома в събота за втория уикенд като част от частичния локдаун, наложен за ограничаване на рязкото увеличение на случаите на COVID-19.

 

В най-големия турски град Истанбул с население от 16.5 милиона, пазарите и магазините за хранителни стоки бяха пълни с клиенти, които правеха последно пазаруване, преди заключването да започне в 20 часа снощи.

Доколкото виждам, всички обръщат изключително внимание на правилото за социално дистанциране както на пазарите, така и на улиците и никой не сваля маската си", каза Дениз Искан, жител на Истанбул.

Полицейският час ще приключи в 10 ч. в днес, преди да започне отново в 20 ч. и ще продължи до 5 ч. в понеделник. Ограниченията не важат за междуградските автобусни превози и за автобусните превози за чужбина, включително за България, както и за полетите. Работят болничните заведения, дежурните аптеки, службите по електрозахранване и водоснабдяване.

Искан отбеляза, че през деня главният площад на областта е по-празен от всякога, тъй като ресторантите и кафенетата са затворени от 20 ноември в съответствие с последните ограничения. В хотелските ресторанти не се приемат посетители отвън, обслужват се само гости на хотела, без музика и до 10 ч. вечерта.

Но видеоклипове, излъчвани от някои медии, показват масово събиране на тълпи на няколко места в града, особено по крайбрежието, и игнориране на правилата, свързани с коронавируса.

В средата на ноември правителството възстанови частичните блокировки през уикендите, затвори ресторанти и кафенета и въведе ново работно време за бизнеса.

Въпреки мерките обаче броят на случаите на коронавирус следва възходяща тенденция в страната, което налага допълнителни ограничения.

В петък МВР съобщи, че срещите и дейностите на неправителствени организации, асоциации, професионални организации, съюзи и кооперации се спират за още три месеца.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган по-рано заяви, че страната е длъжна да предприеме нови мерки за ограничаване на рязкото нарастване на случаите на COVID-19 и смъртните случаи.

Коментари: 0