Йордан Цонев: Грижата за хората минава през грижата за бизнеса

Схемата „60/40“ може да действа и след края на кризата, смята депутатът от ДПС

Йордан Цонев: Грижата за хората минава през грижата за бизнеса

Снимка: Economic.bg/ Красимир Свраков

2360 ~ 3 мин. четене
Автор: Цветан Петров

Движението за права и свободи (ДПС) винаги е подкрепяло условията за развитие на бизнеса в България, защото от компаниите зависят работните места, както и растежа на икономиката. Грижата за хората минава през грижата за бизнеса. Това каза за Economic.bg депутатът от ДПС и зам.-председател на бюджетната комисия Йордан Цонев. Той коментира одобреното на комисия (и предстоящо да се гласува днес в пленарна зала) изменение на мярката "60/40", което задължава държавата да поеме 60% и от осигуровките, като така мярката ще стане достъпна за малките и средни фирми.

Припомняме, че първоначално правителството твърдо отказваше да плаща каквато и да е част от осигуровките за служителите от фирмите, които биха кандидатствали по мярката "60/40". Тогава бизнесът изчисли, че реално съотношението реално е е 23/77, именно защото бизнесът трябваше да поеме цялата осигуровка и всички работодателски организации заявиха, че мярката няма как да работи. От КРИБ предложиха три варианта за промяна на мярката в опит да я направят работеща. Правителството известно време отказваше да се вслуша в исканията на работодателската организация, но в крайна сметка от ДПС предложиха един от вариантите и той бе одобрен на второ четене в бюджетна комисия.

По-рано днес от КРИБ изпратиха отворено писмо до Движението за права и свободи, с което благодари на партията за подкрепата към бизнеса в България. 

„Схемата „60/40“ е добра мярка, но във вида, предложен от управляващите, не можеше да сработи, защото имаше едно неравновесие в това предложение – работодателят щеше да плаща 40% от заплатата на служителя, но 100% от осигурителната тежест. Това не е нормално и затова работодателите съвсем справедливо възразиха. Ние чухме тяхното предложение“, обясни Цонев.

По думите му изменението на постановлението няма да се отрази сериозно на държавния бюджет, тъй като ако е бил останал старият вариант, компаниите вероятно са щели да съкратят персонал, което от своя страна би довело до ръст на регистрираните в бюрата по труда. А тогава държавата поема 100% от осигуровките.

Политикът повтори, че ще следи стриктно дали постановлението към мярката „60/40“ ще се приложи „правилно“. Според него все още има неща, които биха могли да се объркат, като например да се стигне до прекалено голяма бюрокрация, която да затрудни достъпа на фирмите до помощта, така и някои компании изобщо да не бъдат субсидирани, въпреки че го заслужават.

„Например, ако един работодател е освободил работници или пък ги е прехвърлил на непълно работно време или пък е затворил, той може да получава тази помощ. А този, който се стреми да запази служителите си, а пък на него също му е паднал оборотът, не може. Така например, ако някой е затворил предприятието си и не полага никакви усилия, той ще получи държавна подкрепа, а пък друг, който полага усилия, но оборотът му е паднал с 20-30%, той няма да получи. Това не е адекватно“, коментира народният представител.

Именно затова според него в постановлението за схемата „60/40“ не трябва да е записано конкретно кои сектори ще получат държавна помощ или кои няма да получат, а по-скоро трябва да бъдат описани случаите, при които мярката ще се прилага. За пример той даде, че абсолютно безспорно субсидия трябва да получават напълно затворените хотели и ресторанти и фирмите, които са отчели спад в оборота си.

Засега Цонев не може да каже дали „60/40“ трябва да се прилага за някакъв определен период след края на извънредното положение, докато засегнатите компании възстановят ритъма си на работа: „За такава мярка ще можем да преценим, едва когато видим колко дълго ще сме в кризата. Ако тя е по-кратко време, няма да има нужда от продължаване на мярката, но ако е по-дълга, вероятно ще се наложи такова нещо“, каза той.

Подкрепи Economic.bg