J&P Avax най-вероятно ще строи газовата връзка с Гърция за 145 млн. евро

Офертата на консорицума между „Главболгарстрой” и \"Джи Пи груп\" е значително по-висока

J&P Avax най-вероятно ще строи газовата връзка с Гърция за 145 млн. евро
Гръцкото дружество J&P Avax подаде най-ниската оферта в търга за проектиране и изграждане на газопровода между България и Гърция (IGB). Това съобщиха от проектната компания ICGB днес при отварянето на офертите на двамата поканени кандидати. Фирмата е предложила цена от 144.85 млн. евро за изграждане на 182-километровия тръбопровод.

Консорциумът ДЗЗД „Ай Джи Би–2018”, в което влизат големите български строителни компании „Главболгарстрой” ЕАД и "Джи Пи груп" АД, заедно с италианския им партньор Bonatti SpA, са подали оферта за 229.3 млн. евро в търга, което е значително повече от индикативната стойност на поръчката.

От ICGB съобщават, че и двете оферти покриват зададените изисквания и предварително обявените условия за изпълнение на поръчката и са допуснати до техническа оценка.

Двата основни критерия при обявяването на обществени поръчки са срокът и цената на офертите, което означава, че най-вероятно гръцката фирма ще изгради връзката между двете страни.

След отварянето на ценовите предложения предстои да се извърши комплексна оценка, след което възложителят ще оповести крайното класиране и участника, избран за изпълнител.

Предвид графика за реализация на проекта IGB се предвижда изпълнителят да бъде обявен до средата на месец май, съобщават от проектното дружество.

София се надява интерконекторът да започне да функционира през 2020 г., за да транспортира азербайджанския газ за България и да прекрати почти пълната си зависимост от руските газови доставки.
Коментари: 0