Jumbo планира още два магазина в България

Откриването им ще е до няколко години

Jumbo планира още два магазина в България
7082 ~ 2 мин. четене
Гръцката верига магазини за детски играчки Jumbo планира да открие още два магазина в България в следващите няколко години. Това се посочва в отчета на компанията, цитиран от в. "Капитал". В страната вече има 8 магазина - четири в София и по един в Пловдив, Варна, Бургас и Русе. 

За сравнение обаче Jumbo предвижда откриването на още 14 - 16 магазина в съседна Румъния, където към момента има 7 представителства.

Българското дружество веригата отита ръст на приходите до 32.5 млн. евро и на нетната печалба от 10.1 млн. евро за периода от 1 юли до 31 декември 2015 г. Ръстът за шестмесечието в приходите е 11% на годишна база, а при печалбата е двойно по-висок - 20%. Компанията постига и много висока норма на печалба за ритейл сектора - печели почти една трета от всеки платен лев.

Гръцката група отчита оборот за второто полугодие на 2015 г. от 371.7 млн. евро, което е увеличение от близо 9% спрямо м.г. Печалбата преди данъци, лихви и амортизации на Jumbo достига 105.5 млн. евро през втората половина на м.г. спрямо 91.65 млн. евро за същия период на предходната. 
Нетната консолидирана печалба след данъци е 72.52 млн. евро, отново повече спрямо 62.67 млн. евро през през миналата година.

Най-голям дял от продадените от веригата стоки за посочения период, но и традиционно, заемат играчките и продуктите за дома, както и сезонните стоки.

Към края на 2015 г. групата има общо 73 магазина - 53 в Гърция, 5 в Кипър, 8 в България и 7 в Румъния. Има и онлайн магазин e-Jumbo.

Дъщерното дружество в България "Джамбо ЕС.Б" е създадено през 2005 г. като еднолично дружество с ограничена отговорност и е изцяло собственост на гръцката верига. Стойността на консолидираните активи на групата към края на декември 2015 г. в България e 102.9 млн. евро, посочва отчетът.
За периода юли - декември 2015 българското дружество е допринесло за 8.69% от оборота на групата и над 9.2% от печалбата преди данъци, такси и амортизация през второто полугодие на миналата година.
Подкрепи Economic.bg