Законът за извънредното положение ще действа до 13 юли с ново име

Парламентът ще заседава извънредно на 8 май, за да обсъди на първо четене предложенията

Законът за извънредното положение ще действа до 13 юли с ново име

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

13610 ~ 2 мин. четене

Законът за мерките по време на извънредното положение ще смени името си, като към него се добави "и за преодоляване на последиците". С това правителството ще позволи на част от мерките в него да продължат да действат до два месеца след отпадането на извънредното положение, т.е. до 13 юли. Това предвижда законопроекта, внесен от кабинета в Народното събрание, за изменение в няколко закона, като целта е да отпадне "стресиращото", според премиера Бойко Борисов, словосъчетание "извънредно положение".

Правят се промени в Закона за здравето, а през преходните му и заключителни разпоредби и в Закона за извънредното положение, Административнопроцесуалния кодекс и др. Всичко това, за да може да бъде "отменено" извънредното положение, но противоепидемичните мерки да продължат да действат със заповеди на здравния министър.

Парламентът ще заседава извънредно на 8 май, петък, за да обсъди на първо четене законопроекта.

С измененията в Закона за здравето се дава възможност министърът на здравеопазването да въвежда „извънредна епидемична обстановка" на територията на страната или в даден регион, т.е. да разпорежда различни противоепидемични мерки, в т.ч. и изолация.

Целта е да бъдат регламентирани мерки в областта на здравеопазването, които да могат да се прилагат след изтичане на срока на извънредното положение на 13 май 2020 г. и чрез които да се забавя разпространението на епидемията от COVID-19 и да се осигурява възможност за подготовка на здравната система за посрещане на предизвикателствата и гарантиране на адекватна медицинска грижа на лицата.

Предвижда се и продължаващо действие на социалните и икономически мерки след 13 май, както във вторник обеща и финансовият министър Владислав Горанов. С изменения в отделни нормативни актове, като Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, Закона за чужденците в Република България, Кодекса на труда, Кодекса за социално осигуряване и Закона за държавния служител и др., се прецизират срокове за предвидените в тях социално-икономически, финансови и здравни мерки за преодоляване на последиците от разпространението на заразата, като част от сроковете се удължават и се разширява приложното поле на част от мерките.

Като част от предложенията е и удължаване на забраната за запор върху банкови сметки на физически лица и на лечебни заведения, както и върху трудови възнаграждения и пенсии до два месеца след отпадане на извънредното положение. Също така сред предложенията е и това на социалния министър Деница Сачева размерът на неплатения отпуск, който се признава за трудов и осигурителен стаж, да бъде удвоен на 60 дни през 2020 г. Заложено е и удължаване на срока на действие на мярката „60/40“ до 30 юни.

В рамките на предвидените екологични мерки се предлага пречиствателните станции за отпадъчни води да се осигуряват с пречиствателни съоръжения/инсталации за обеззаразяване.

Коментари: 0