Кабинетът с ново предложение за минимална заплата от 460 лв.

Това стана след отмяната на ВАС на постановлението на МС

Кабинетът с ново предложение за минимална заплата от 460 лв.

Снимка: Economic.bg

Правителството публикува нов проект за обществено обсъждане за въвеждане на минимална работна заплата от 460 лв., след като магистратите на Върховния административен съд (ВАС) отмениха постановлението на Министерски съвет. 

Преди обаче да се приеме новият проект, кабинетът трябва да спази процедурата от 30-дневен срок за обществено обсъждане на проекта. Според управляващите предприемането на подобна стъпка ще мотивира работната сила и ще се увеличи заетостта. 

От друга страна ще се намали и рискът от бедност, а за сметка на това ще се повиши потреблението, което ще бъде в полза на държавата. 

В проекта се посочва още, че страната ни е на последно място по размер на работното възнаграждение в целия Европейски съюз и ако не се увеличи минималната работна заплата през тази година, работници ще бъдат ощетени, заради повишението на осигуровките за пенсия с 1%. От друга страна ако МРЗ не се повиши, в бюджета се очакват по-малко приходи.

Припомняме, че работодателите обжалваха решението за повишаване на месечното възнаграждение с аргумента, че не е била спазена процедурата за консултиране. Бизнесът ще бъде засегнат от повишаването на МРЗ и най-вече работодателите с ниска добавена стойност в икономическата си дейност. 

Коментари: 0