Кабинетът даде още 10 млн. лв. на ЦИК за новите машини

Със сумата ще бъдат закупени 1637 допълнителни машини за предсрочните избори

Кабинетът даде още 10 млн. лв. на ЦИК за новите машини

Снимка: Красимир Свраков

1276 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg
Предсрочни избори 2021

Служебното правителство отпусна допълнителни 10 млн. лв. на Централната избирателна комисия (ЦИК), за да задвижи осигуряването на допълнителни машини за гласуване на предстоящите избори на 11 юли. Кабинетът одобри предложението на ЦИК да бъде сключен договор за доставка на устройствата на с  „Смартматик“ директно на „Информационно обслужване“ АД, което е оторизиран представител на производителят у нас. Ходът бе нужен, тъй като „Смартматик“ няма правна готовност да оперира в България (бел.р. – няма официално представителство и банкова сметка в България).

Общо според обявената от ЦИК поръчка ще бъдат закупени 1637 машини. Със средствата за машините цената на предсрочните избори се увеличава до около 66 млн. лв. Въпреки това тя остава значително по-ниска от тази, c ĸoятo плaшeшe бившият пpeмиep Бoйĸo Бopиcoв. B cъoбщeниe във Fасеbооk тoй зaяви, чe щe cтpyвaт пoнe 150 млн. лв., ĸoлĸoтo, cпopeд нeгo, ca cтpyвaли и тeзи нa 4 aпpил.

До търсенето на допълнителни машини за изборите на 11 юли се стигна, след като с последните промени в Изборния кодекс бе предвидено в секциите с над 300 избиратели и в България, и в чужбина да се гласува само с електронни устройства. Допълнителната апаратура сега ще гарантира машинния вот извън страната и ще улесни гласуването като цяло. В най-големите секции ще се позиционират по две машини.

Припомняме, че преди днешното решение на кабинета близо месец ЦИК се опитваше да сключи договор с доставчика на наличните 9600 машини – „Сиела Норма“. Компанията обаче поиска по-висока сума от предвидената от комисията и до сделка не се стигна. Впоследствие ЦИК сключи договор със „Сиела Норма“ за 4.3 млн. лв., но единствено за софтуера, поддръжката и логистиката на машините.

Подкрепи Economic.bg