Кабинетът в оставка продължава да раздава пари на пенсионерите

Борисов обяви, че 50-те лева за всички пенсионери ще бъдат изплатени и през месец май, средства за това не са предвидени в Бюджет 2021

Кабинетът в оставка продължава да раздава пари на пенсионерите

Снимка: МС

Автор: Economic.bg

Премиерът в оставка Бойко Борисов обяви, че 50-те лева за всички пенсионери, които се изплащат от лятото на 2020 г., ще бъдат преведени и през месец май. Това е било решено на извънредно правителствено заседание днес, а средствата не са предвидени в Закона за държавния бюджет за 2021 г., където изплащането на ежемесечните добавки към пенсиите бе разчетено до месец април включително.

Бюджет 2021

Общо добавките за май струват на бюджета близо 105 млн. лв., като общо по тази мярка, която правителството сочи като социално-икономическа вследствие на пандемията, са отделени над 1 млрд. лв. НОИ обяви по-рано, че точно същата сума е изплатена на бизнеса по основната държавна мярка за подкрепа на българските фирми с проблеми заради коронакризата – „60/40“. 

Решението на кабинета в оставка идва и ден, след като финансовият министър в оставка Кирил Ананиев обяви в парламента, че големият дефицит в държавния бюджет от първите три месеца на годината (над 600 млн. лв.) е почти стопен.

По-рано днес депутатите с голямо мнозинство гласуваха мораториум върху някои дейности на кабинета в оставка. Сред ограниченията в дейността на правителството обаче не беше раздаването на пари от Централния бюджет с постановления.

Коментари: 0