Кацаров: Яслите и детските градини няма да затварят

Ваксинацията е препоръчителна и за хора с автоимунни заболявания, коментира здравният министър

Кацаров: Яслите и детските градини няма да затварят

Снимка: Красимир Свраков

3041 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Засега не се предвижда детските градини и ясли да затварят. Здравното министерство и родителски организации обсъждат по-щадящ метод за тестване на ученици, така че да се върнат в клас по-скоро. Това обяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров в интервю за Nova.

Кацаров изрази надежда, че ако наложените мерки проработят, в училищата първи ще се върнат учениците от 1-ви до 4-ти клас. Родителите не одобряват тестването на децата им.

Обсъждаме възможности за щадящи тестове за деца. Ако намерим съгласие за такъв подход, аз съм съгласен да върнем децата присъствено в училище. Ако се намери начин за тестване на децата, няма как и учителите да не покажат документ, че са ваксинирани, тествани или преболедували“, коментира здравният министър.

Той внесе повече разяснение и по отношение на поставянето на ваксини на хора с автоимунни заболявания. Уточни, че няма нито 1 противопоказание за ваксинация, въпреки че много хора са съветвани от личните си лекари да не се ваксинират.

Някои ми казват, че личният лекар ги съветва да не се ваксинират, защото имат диабет или рак. Всъщност това е причина да се ваксинираш, защото ти попадаш в рискова група. Така че да се придържаме към науката. Науката е одобрила кратка характеристика на лекарствения продукт”, заяви Кацаров.

Здравният министър уточни, че хората, които проверяват за спазване на мерките, също трябва да имат зелени сертификати.

Подкрепи Economic.bg