Професии, които можем да работим от вкъщи

Вижте в кои сектори „хоум офисът“ е най-разпространен

Професии, които можем да работим от вкъщи
Все повече кандидати се интересуват на интервю за работа от възможностите за работа от вкъщи. За някои позиции това е стандартна част от усилията да се направят по привлекателни условията на труд и нефинансовите придобивки за служителите. Обикновено това са мениджмънт позиции и други квалифицирани технически и нетехнически позиции. 

Работата от вкъщи е третата най-популярна придобивка според анализа на Paylab непосредствено след гъвкавото работно време и допълнителния отпуск. Най-привлекателните нефинансови придобивки сред служителите са гъвкаво работно време, допълнителен отпуск и работа от вкъщи.

Сред позициите, при които работата от вкъщи е достъпна за повечето служители са ИТ специалисти, програмисти, ПР, маркетинг и журналисти, мениджъри проекти, преводачи, анализатори, специалисти електронна търговия, дизайнери, мениджъри и административни служители. Най-често тази възможност се предоставя на топ мениджмънта. Обратно, помощният персонал, квалифицираните работници и служителите в сферата на услугите имат много ограничени възможности за работа от вкъщи, тъй като работата им зависи от физическото им присъствие на работното място.

По отношение на секторите, в които „хоум офисът“ е най-разпространен, служителите най-често получават такива придобивки в областта на информационните технологии, електронната търговия и програмирането. Следват консултантските услуги, телекомуникациите, застрахователната индустрия, рекламата и пазарните проучвания и организациите с нестопанска цел. Всяка държава е уникална, например във Финландия, Естония и Латвия работата от вкъщи се предлага на значителен брой служители в държавната, публичната и местната администрация благодарение на електронизацията на услугите. Държавните служители в други държави могат само да мечтаят за подобна придобивка.


Особености на работата от вкъщи

Някои компании имат по-строги правила и позволяват на служителите си да работят само определен брой дни в месеца от вкъщи. Други позволяват на служителите си да работят от вкъщи няколко дни в седмицата с гъвкаво работно време. Някои служители отиват до офиса, само ако имат планирана среща или друго мероприятие, което изисква личното им присъствие. Това им позволява да работят дистанционно и от разстояние, далече от работното им място, тъй като не е необходимо да ходят в офиса всеки ден. Петъчният „хоум офис“ също набира популярност.

Това до голяма степен е свързано с естеството на работата, защото може да не е необходимо служителят да присъства физически на работното място, а служителите да имат технически достъп до работната си програма от разстояние. Работодателите могат да проверяват работата на своите служители, като използват различни вътрешни системи и канали за комуникация. Използват се видео разговори, видеоконференции, технологии за презентиране от разстояние, които могат да съберат хора на различно място в реално време.

Хората използват работата от вкъщи, за да променят работната си среда като често посочват, че не искат да бъдат разсейвани от колегите си или желаят да избегнат дългото пътуване до работа. Работата от вкъщи е предпочитан вариант, ако служителят не се чувства добре или има други планове за деня, например посещение при лекар, очаквана доставка от куриер или уговорка за ремонт с техник. „Хоум офисът“ улеснява живота на служителите в много отношения и затова е сред най-популярните придобивки.
Коментари: 0