Как да намерим бързи решения

Хакатоните са технологичен инструмент, чрез който в рамките на 2-3 дни може да се сдобиете с ценни идеи и иновации

Как да намерим бързи решения
644 ~ 4 мин. четене
Автор: Яна Колева

Нуждаете се от свежи идеи и иновации или пък имате проблем, който може да бъде решен чрез използването на информационните технологии? Направете хакатон… В последните години този способ все по-уверено си проправя път. Първоначално като предизвикателство, но и като забавление, но все повече като най-бърз начин за намиране на технологични решения във все повече сфери. Сред първите, които в България започнаха да организират подобни състезания, бяха Телерик и ФМИ, а от 2013 г. България участва в най-големия технологичен хакатон в света - НАСА Space Apps Challenge. И вече и у нас има какви ли не хакатони – в това число архитектурен, автомобилен, музикален и спортен дори.

Що е то

В английския език, откъдето тръгва това понятие, хакатонът е събирателно между хакер и маратон. На английски думата hack означава сека. При технологичното състезания всъщност трябва да разсечеш ограниченията и да преминеш отвъд тях. Маратонът пък изисква бързина. Така хакатонът е събитие, което се съсредоточа върху някаква задача и решението трябва да се намери бързо – най-често за 2-3 дни.

Стимул и страст

„Хакатоните дават възможност в рамките на твърде кратък срок екипите да работят усилено и в името на определена кауза да родят идеи и да направят разработки. Те са добър вариант, когато има нужда от осигуряването на дигитален капацитет. IT специалистите може да бъдат привлечени за участие само ако за тях въпросният хакатон е предизвикателство. Почувстват ли страст към събитието, то се посвещават изцяло”, уверява Ива Гумнишка, основател на социалния стартъп Human in the Loop.

Реализация на идеите

Хакатоните дават началото на страхотни идеи. Но големият проблем е, че след приключването им обикновено разработките не получават развитие, тъй като по-нататъшния живот на проектите остава само в ръцете на техните създатели. Затова изводът на Ива Гумнишка е, че хакатоните е добре да се организират с цел решаването на конкретни проблеми на организации, а не просто да се прави хакатон заради самия хакатон. И когато екипите предложат наистина добри решения, после организацията се ангажират да ги подкрепи финансово и те да стигнат до реализация.

Плюсове

Хакатонът е технологичен маратон  и на такъв род  събития трябва да присъства състезателното начало, което е стимул участниците да са бързи и креативни. Компаниите, които осигуряват наградите, може да се сдобият с ценни идеи и иновации, които да доразвият, а може и да си набележат талантливи кора, които да поканят да работят за тях. Екипите пък печелят полезен опит. Най-ценно е обаче, когато идея, родила се на хакатон, бъде осъществена след това. Има дори бизнеси, стартирали по време на хакатон. Понякога този род събития предначертават развитието на даден участник, разказва още Ива. Тя дава за пример Jedi - специализирана електрическа количка за придвижване на деца с нервно-мускулни увреждания, която е създадена по време на хакатон, а после нейните създатели правят стартъп.

Опит

Международната мрежа Techfugees организира множество хакатони в Европа, обединявайки IT общността за решаване проблемите на бежанците. Този опит подтиква Human in the Loop преди месеци да организира програмисти, предприемачи, дизайнери и бежанци да обединят сили за създаването на платформа или приложение, което би било от полза за бежанци и хора, търсещи закрила. Преди самия хакатон е организиран специален уъркшоп, в който чрез използване методите на дизайн мисленето са дефинирани основните предизвикателства пред участниците в него. Отборът победител дава идеята за приложение, наречено PathFinder, което да е като компас за бежанците в бурното море при намирането на спасение. Но проектът, който след това получава реализация най-вече благодарение на своя създател, е сайтът RefugeeOcean.com – там всеки може да потърси или да предложи подкрепа, работа, дом, дрехи. Направен е от бежанец от Гамбия, койта е програмист по професия.

Хапче срещу рутината

Хакатонът е съвременно средство, което в ерата на технологиите може да се изпозва с най-различни цели – за решаване на технологични и нетехнологични проблеми, за създаване на нови продукти и иновации, да служи за откриването на талантливи хора, е мнението и на Светла Симидчиева, основател на технологичния стартъп Maj.io. Според нея хакатоните привличат с това, че те дават възможност ударно да работиш по интересен казус. Те са „дъвка за мозъка” и живително хапче срещу рутината на всекидневната работа. Но са и възможност за нови професионални контакти. Те привличат участници със съдържанието си. Хакатоните може да са инструмент за популяризиране на бранда, както и за привличане на хора със сходни ценности. Компании, общини, университети и институции биха могли да организират такива състезания за свои цели.

Какво става с добрите идеи

Приложение за превенция срещу телефонни измами спечели приза за най-завършен проект в провелия се през януари граждански хакатон по електронно управление Sloth.Works Civic Hackathon. Апликацията бе разработена от трима ученици от 9 клас на Технологичното училище по електронни системи към ТУ-София. В категорията „Най-обещаващо начало“ бяха отличени решението OpenLex за създаване на базов регистър с консолидирана версия на законодателните актове в машинно-четим формат и приложението CommercialLinks за установяване на свързаности в Търговския регистър. OpenLex е наистина амбициозно начало в решаването на един проблем, създаден от това, че държавата не предоставя крайна консолидиране версия на всеки закон след неговото поредно изменение. Но за да бъде доведен до реализация, той се нуждае от сериозно финансиране.

Хакатоните наистина имат все по-широко широко практическо приложение. В Холандия например земеделските стопани използват това ноу-хау, за да намерят бързи решения и иновации, които да им осигурят конкурентност на продукцията. По този начин чрез интелигентни системи и земеделието влиза в ерата на Индустрия 4.0.
Подкрепи Economic.bg