Как да прекръстим Македония?

Конфликтът между Атина и Скопие изглежда разрешим. Цената - смяна на името на бившата югославска република

Как да прекръстим Македония?

В продължение на 24 г. самото съществуване на Македония вбесява гърците. Те твърдят, че съседката им е откраднала името си от това на гръцката провинция Македония, с която граничи на юг.

След близо четвъртвековен спор, македонският премиер е готов да обмисли смяна на името на държавата. „Готови сме да го обсъдим, да започнем диалог с тях и да се намери някакво решение”, заяви Груевски пред в. Guardian.*

Македония избра името си, след като се отдели от бивша Югославия през 1991 г. Освен от името, Гърция е недоволна и от други действия на съседката си. Според Атина Македония плагиатства от гръцката култура.

Гръцки официални представители твърдят, че македонците са откраднали редица гръцки исторически и културни икони, обявявайки ги за свои. Такива са гръцкия символ на слънце, използван в македонското знаме и присвояването на фигурата на Александър Македонски, чието име носят редица паметници, вкл. и летището в столицата на бившата югославска република.

Двете държави имат напрегнати отношения, а Гърция блокира възможността за членство на съседката си в ООН, НАТО и ЕС. Те са сред най-важните приоритети във външната политика на Скопие.

Но дори и да не става въпрос за промяна на флага или името на летището, възможността Македония да смени името си е достатъчно шокираща.

Македонският външен министър Никола Попоски е на официално посещение в Атина. В навечерието на визитата си, той споделя пред водещите гръцки вестници, че „условията са повече от узрели” за промяната на името и очаква тя да се случи скоро.

Груевски уточни пред Guardian, че би желал въпросът да се разреши възможно най-скоро. „Ако намерим решение, трябва да говорим с гражданите и да организираме референдум”, заяви той.

Но все още не е ясно какво ще бъде новото име. В опит да се улесни процесът между двете държави, Foreign Policy направи няколко предложения:

Земята на показните и откраднати паметници

Гърция далеч не е единствената държава, от която Македония черпи вдъхновение за собствените си културни забележителности. Разбира се, има огромна статуя на Александър Македонски в центъра на Скопие, а много хотели в столицата са кръстени на него. 

В македонската столица могат да се видят умалени модели на Триумфалната Арка и Бранденбургската врата. С подобни паметници Скопие прилича повече на Дисниленд, отколкото на държавна столица.

Александърленд

Макар и очевиден, този вариант не е силно препоръчителен. Ако Гърция вече е бясна заради летището, как ли би се почувствала, ако цялата държава носи неговото име?

Терезадония

Майка Тереза е родена в Скопие. В македонската столица дори е отбелязано мястото, където някога се е намирала родната й къща и маршрутът до нея. Но тук е уловката: тя е етническа албанка – народност, която македонците недолюбват, дори когато става дума за човек, обявен за светец.

Освен това най-голямото летище в Албания е кръстено на Майка Тереза. Дали това няма да предизвика нов конфликт?

Гнилославия

Македония е дом на вулкан, който се намира близо до Охрид. Знаете ли с какво е най-известен? С миризмата на развалени яйца, която се носи от него из цялата околност.

Тежката

Един от най-популярните македонски танци, които се изпълняват от мъже, се нарича „тежкото”. Той символизира силата и издръжливостта на мъжете, които са тръгнали на гурбет в чужбина.

*В последствие Груевски отрече да е казвал подобно нещо, твърдейки че думите му са били преиначени.      

Коментари: 0