Как да работим вечно, стига да искаме

Както се пее в една известна песен на Rolling Stones - \"не винаги получаваш това, което искаш\". Разбира се, ако не искаш да работиш завинаги

Как да работим вечно, стига да искаме
304 ~ 3 мин. четене
Автор: Ивайла Раденкова

Ясно е, че след като преминат своите 60 години, повечето хора започват да мислят за пенсиониране и един по-спокоен начин на живот, но не и Джейн Ангелич. През 2013г, когато тя е вече на 62 години, се явява на интервю за позиция в организация с идеална цел, след дългогодишен предприемачески опит. Не, че е имала нужда от работа, а просто е искала да продължи да се развива.

„Исках да се върна на работа и да видя как ще се справя с корпоративната обстановка, след като 25 години съм работила за себе си“ казва Ангелич. Възрастната жена (която вече кара своята 63 година) се мести, прекосявайки САЩ, за да заеме поста Вицепрезидент по електронна комуникация в National 4-H Council, организация за права и развитие на младежите

„Исках задължително да си намеря работа в неправителствения сектор и да се наслаждавам на всяка минута от нея, без отклонения. Мисля си да се задържа доста време.“ казва тя.

Да работиш след своето пенсиониране не от онези неща, които правиш, само когато си зависим от парични средства. Всъщност, съществуват много пенсионери, които продължават да работят и след заветното оттегляне, просто защото се чувстват удовлетворени. Според bankrate.com, 75% от работещите в САЩ очакват да работят колкото могат, но само 39% го казват искрено.

След като Великобритания премахна задължителната възраст за пенсиониране, повече от един милион пенсионери над 65 са избрали работата пред пенсионирането. На практика, само 29% от работещите във Великобритания са готови да се оттеглят от работа след навършена възраст. В Испания и Франция, само половината от работещите очакват, че ще спрат след пенсиониране.

„Често хората работят по-дълго, защото обичат това, което правят“ казва Крис Лонг, специалист по финансово планиране към Long Financial Planning в Чикаго. Допълнителните приходи са супер, но не това е главният двигател за непенсиониралите се. „ Всичко е свързано с удоволствието от работата. Това помага на повечето хора да се почувстват значими.“

Затова ето няколко точки ако имате амбицията да продължите работа, дори и след своята 60 – 70 годишнина:

Какво ще ви коства: Първоначално, трябва да поддържате уменията си на ниво, това става чрез постоянни контакти и добро здраве.

„Много рядко съм виждала възрастни, които да се справят добре с физически и психически натоварваща работа.“ Казва Джулия Чанг

Колко дълго трябва да се подготвяте: Това зависи много от промяната, която искате да постигнете. „Ако искате да промените работата си, няма да е лошо да започнете да мислите за това по-отрано“ казва Лонг. „Ако решите да смените работата си, бих ви препоръчала да започнете 5 или 10 години по-рано, като разглеждате различни варианти за това с какво можете да се занимавате занапред“

Направете го сега: Останете отдадени на работата си докрай. Някои работещи са склонни да се отпускат към края на своята кариера, но се опитвайте да не бъдете от тях, особено ако искате да се развивате и занапред в избраната от вас сфера. Продължавайте да бъдете активни: посещавайте конференции, взимайте допълнителни обучения, ходете на различни събития свързани с работата ви.

„Никога не залагайте на зоната си на комфорт - това е мястото където губиш всичките си качества, независимо на колко години си станал. Трябва да се бориш и да постигаш това, което желаеш“ казва Чунг.

Свърши го после: Работата за работодател, който предлага здравно осигуряване може да бъде голям стимул да продължите да се развивате, но примерно в Канада, много от здравно осигурителните планове може да не ви покрият напълно след определена възраст (65 години).

Понякога животът застава и пред най-добрите предварителни планове. Може и да имате амбицията да работите „вечно“, но понякога ситуацията се променя.

Правете нещата с повече мисъл: Все пак важното е да изпитвате удоволствие от това, което правите. Изкарването на повече пари помага, но не пропилявайте твърде много време забити в целта си. Така ще изпуснете истински важните моменти в живота си. Отделете време на семейството си, открийте хоби, което харесвате, за да може да зареждате себе си на 100%.

„Иска ми се хората да намаляват времето, което отделят за работа, особено когато са пред пенсиониране“ казва Чунг, включвайки към общото число дори и тези, които обичат работата си.

„ Трябва да можеш да се възползваш от повечето свобода, която пенсионирането ти предлага. В крайна сметка не можеш да сложиш цена на щастието.“

Коментари: 0