Още по-евтини пари в Китай

Централната банка понижи основните лихви преди обявяването на втори пореден месец със спад в производствената активност

Още по-евтини пари в Китай
256 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Народната банка на Китай предприе второ понижение на основните лихвени проценти в рамките на три месеца, а само часове по-късно днес официалната статистика публикува поредни притеснителни за растежа в страната данни. Производствената активност в страната през февруари е намаляла за втори пореден месец, съобщава Reuters.

Лихвата по едногодишни депозити в централната банка спада от днес с 25 базисни пункта до 2,5%. Толкова е понижението и при годишната цена при кредитиране, а процентът достига 5,35. Въпреки че от институцията не се обосноваха официално, анализатори посочват, че решението е мотивирано от опасения, че трудностите в пазара на недвижими имоти, по-строгият контрол върху дълговете на местните власти и задълбочаващият се отлив на капитали от страната ще продължат да оказват непреодолим натиск върху растежа на втората най-голяма икономика в света. От Народната банка подчертават, че не правят промяна в паричната си политика, но целят „реални лихви, които да са подходящи за основните тенденции в растежа, цените и заетостта“.

Този натиск започва да се усеща все по-силно от повечето отрасли в стопанството, а слабото вътрешно търсене и скъпият заемен ресурс представляват сериозен проблем пред ключовия за китайската икономика промишлен сектор и тласкат страната към дефлация. Измерителят на производствената активност – PM индексът, през февруари се подобрява леко до 49,9 пункта, но за втори месец, след януари, остава под неутралната граница от 50 пункта (PMI над 50 показва покачване на активността).

Само преди месец Народната банка на Китай смъкна нивото на минималните задължителни резерви на търговските банки с цел да освободи кредитирането, направи финансовия ресурс по-достъпен и оттам да стимулира растежа. Брутният вътрешен продукт на страната нарасна със 7,4% през 2014 г., което бе най-слабото темпо от над 20 години. Статистиката през януари се оказа негативна и за инфлацията и търговията, а вносът в страната се срина с близо една пета, сигнализирайки за свиване на инвестициите. Отчасти това може да се обясни с процеса на преход на стопанството от промишлено ориентирано към такова с фокус в услугите.

Решението или по-скоро моментът за вземането му се приема за изненадващо, тъй като идва само дни преди Общокитайското народно събрание да определи целите си за БВП през 2015 г. Това загатва, че очакванията на властта за икономическото развитие са по-песимистични от досегашните заявки.

„Имайки предвид степента, с която се забавя инфлацията, както и несигурното бъдеще пред имотния пазар, ние считаме, че ще са необходими още корекции надолу в основните лихвени проценти на централната банка, за да се запази стабилен растежът през идните тримесечия“, се казва в официално съобщение от икономическия екип на HSBC.

Коментари: 0