Как изглеждат новите метростанции „Красно село“ и „България“

Кметът Йорданка Фандъкова тества влаковете за третата линия на метрото в София

Как изглеждат новите метростанции „Красно село“ и „България“

Снимка: Спаси София и Йорданка Фандъкова, Фейсбук профили

21715 ~ 2 мин. четене

Новите метростанции "Красно село" и "България" по третата линия на метрото в София са почти завършени. Днес кметът на столицата Йорданка Фандъкова и директорът на "Метрополитен" инж. Стоян Братоев направиха проверка на работата по изграждането на обекта, както и тест на новите влакчета по линията. Снимки от станциите публикуваха както от организацията "Спаси София", така и столичният кмет.

Градоначалникът присъства на обучение на машинисти с действащ тренажор в новото депо “Земляне”, след което с изпитателен влак провери строежа на спирките до метростанция „Красно село“ и бул. “България”. 

Фандъкова съобщи, че защитни прегради, каквито ще бъдат поставени по спирките на третата линия, ще бъдат поставени и на спирки от първите две линии на метрото. Първите две станции с такива съоръжения ще са "Опълченска" и "Национален стадион Васил Левски".

Първите 8 км от третата линия на метрото – от „Красно село“ през центъра до бул. „Владимир Вазов“ – ще бъдат пуснати до края на годината. 18 от 20-те нови влака, които ще се движат по третата линия, вече са доставени в София. Те са производство на „Сименс“ и с тях се постига до 25% икономия на енергия. "Цялата трета линия е с ново поколение системи за управление, автоматизация и безопасност", обясни Фандъкова.

На 65% е готов и участъкът през „Овча купел“ – още 4 км до околовръстния път при Горна Баня. "Този участък планираме да пуснем през първата половина на 2020 г.", каза кметът.

С новите 12 км метро ще спестяваме още 11 хил. тона вредни емисии на година. Той ще се ползва от 130 хил. души дневно и ще намали до 25% трафика в зоните, през които преминава. 

В момента се провежда процедура за цялостна реконструкция на ул. „Житница“, но има забавяне заради жалби по отчуждаването на частни имоти. "Целта ни е до края на годината заедно с метрото да завършим кръстовището на бул. „Гоце Делчев“ и бул. „Цар Борис III“ и цялостната реконструкция на ул. „Житница“. В район „Овча купел“ заедно с „Метрополитен“ цялостно реконструираме ул. „Централна“, допълни Фандъкова.

Коментари: 0