Как се пренарежда туристическата карта на Европа?

Водещ фактор в избора на екскурзия е цената, но не и тази година

Как се пренарежда туристическата карта на Европа?
3728 ~ 1 мин. четене

Португалия, Испания и Швейцария отбелязват бум на запитванията от туристи през настоящата година. Причината – тероризмът, който беляза много държави по света. Според данни, всеки четвърти европеец избягва дестинациите, белязани от терора. Атентатите в Турция и Египет пренареждат туристическата карта на Стария континент.

Историята показва, че страни, които са станали жертва на терористични атаки, има отлив на туристи и занижен интерес в следващите години, казва Андреас Валбилих говорител на най-голямото туристическо изложение в света в Щутгарт, предава бТВ.

Водещ фактор в избора на екскурзия е цената, но не и в момента. Въпросът, който се чува на всеки щанд туристическото изложение е: „Как бихте могли да гарантирате сигурността ми?“.

След спада на запитванията към държавите, които бяха най-често атакувани като Тунис и Египет, други страни успяват да привлекат тези туристи.

Най-новата тенденция, според проучванията, е към скъпите екскурзии извън границите на Европа. България също се превръща в атрактивна дестинация и все повече туристи се спират на щанда на страната ни, за да се информират какви са предложенията.

 „Немските туристи, замисляйки се малко или много за своята сигурност, предпочитат дестинации като България, които предлагат спокойна почивка, красива природа“, коментира Пламен Бакалов, аташе по туризъм към консулство Франкфурт на Майн.

Ръстът в запитванията за България е 10-15%, а реалната оценка за предстоящия сезон ще може да се даде края на март.

Подкрепи Economic.bg