Ваксините ще направят туризма (не)възможен

Някои услуги в сектора може да се окажат недостъпни, ако човек не е имунизиран

Ваксините ще направят туризма (не)възможен

Снимка: Unsplash

Ваксините срещу COVID-19 се приемат противоречиво от обществото и ако за някои те са единственото спасение, то за други са по-голяма опасност дори и от заразата. Имунизацията обаче може да се окаже необходимо изисване в туризма, който все повече хора се надяват скоро да бъде възобновен, след почти едногодишната глобална пауза. 

Според проучване на Hilton от октомври 2020 г. на 95% от американците им липсват свободните туристически пътувания. 

И въпреки че ваксинацията не е задължителна, ето как изборът ви да се ваксинирате или не, може да повлияе на вашите туристически планове.

Пътуване в чужбина

Въпреки че никоя държава все още не е обявила задължително изискване за ваксинация, „много е възможно“ това да се случи, след като някои ваксини станат свободно достъпни. Това каза Шарона Хофман, зам-директор на Western Reserve University School of Law.

Предполагам, че Нова Зеландия е една от държавите, които може да въведат задължително изискване за ваксинация при пътуване", казва тя, позовавайки се на факта, че страната е с изключително строг режим на пропускане на туристи и много нисък брой на инфектирани, предава CNBC.

„Знаем, че отсега голям брой хора планират да откажат ваксинацията, включително в богатите страни като САЩ“, каза тя. Но и задава контравъпрос: „Ще бъдат ли нациите готови да се откажат от доходите от туризъм от такива хора?“.

Изследване, публикувано миналия месец от фирмата за пазарни проучвания, показа, че 69% от американците са готови да се ваксинират срещу COVID-19, което е 5% увеличение от октомври. Жителите на другите страни, като че ли са по-склонни да се ваксинират. В Китай например 80% от населението е изявило такова желание, следван от Мексико (77%), Великобритания (77%) и Австралия (75%). Жителите на Русия пък, които са обявили, че ще се ваксинират, са 43%, а тези във Франция 40%. Това е и страната с най-малко желаещи да получат имунизация.

Откакто започна ваксинацията срещу коронавируса, все по-често се говори и за това, че тя е ключът към отварянето на международните граници. За да се достигне достатъчно голям брой ваксинирани хора обаче, ще са необходими между 12 и 24 месеца, а туризмът няма толкова време, предупредиха преди месец от Международната асоциация по въздушен транспорт.

Появиха се и идеи за създаване на „ваксинационен паспорт“, както и задължително изискване на ваксина при качване на борда на самолет. За момента обаче всичко е на ниво идеи и няма нищо конкретно прието.

Отсядане в хотел

Едва ли хотелите ще изискват гостите да бъдат ваксинирани, отбеляза професор Дейвид Шеруин от специализираното училище в Корнел. Според него е малко вероятно хотелите масово да започнат да изискват от посетителите си да са имунизирани срещу коронавирус. Може обаче да се предприеме от някои бутикови такива, ако преценят да предлагат „напълно свободна от COVID-19 почивка“.

Изпълнителният директор на един от луксозните хотели в индонезийски курорт обяви, че ръководството действително обмисля да изисква ваксина от гостите си, когато страната отново се отвори за чужди туристи.

Отивате на круиз или организирана обиколка

Круизите е „много вероятно“ да започнат да изискват от пътниците да бъдат имунизирани, посочва Шервин. Предизвикателството за круизните кораби обаче ще бъдат екскурзии на брега, според Джеймс Ферара, президент на туристическата компания InteleTravel. Той вярва, че круизите ще работят с по-малко туристически компании и ще преминат към „силно ограничени преживявания“, за да запазят пътниците в безопасност.

Туристическите компании, от друга страна, не посочват планове да изискват ваксинации, коментира Ферара. „Ваксинацията е ключът към повишаване на доверието на потребителите в пътуванията“, каза той.

Но науката не подкрепя превръщането му в нещо задължително за всички пътувания“.

Коментари: 0