Какви са плановете за разширяване на метрото след третия лъч

Проектът е представен в средата на май, а в края на месеца предстои първото обществено обсъждане

Какви са плановете за разширяване на метрото след третия лъч
Работата по третия лъч на столичното метро кипи, като се очаква през есента на 2019 г. да бъдат въведени в експлоатация първите няколко станции по линията между кварталите „Хаджи Димитър“ и „Горна баня“. С това обаче плановете на Столична община за разширяване на трасето за метрото не спират и в средата на май те предложиха проект с нови 15 метроспирки.

В края на месец юни той трябва да бъде публикуван за обществено обсъждане, а плановете на „Архитектура и градоустройство“ са за изграждане на 15 допълнителни спирки.

•    от „Люлин“  до Околовръстен път (между втори и трети микрорайон)
В проекта е заложено продължение на трасето по бул. „Царица Йоанна“, за да се осигури връзка с Индустриална зона Божурище. Трасето ще бъде с дължина 1.5 км с две нови станции – между втори и трети микрорайон на „Люлин“ и при Околовръстния път. Очаква се с подобно разширение пътникопотока да нарасне с още 30 хил. души.

•    От „Младост“ до Симеоновския лифт
Идеята е линията, която в момента върви по бул. „Александър Малинов“ да бъде продължена до „Младост“ 4 и Симеоновския лифт. В проекта са записани 2 станции по трасето, а основна цел на линията е да ограничи трафика на коли към планината. Дължината на трасето е 1.7 км.

•    От „Черни връх“ до „Студентски град“
Това е най-желаното от студентите трасе. В проекта е залегнала спирка пред Националната спортна академия (НСА), която се очаква да стане една от най-натоварените спирки. Освен това разширението трябва да свързва квартал „Лозенец“ и „Студентски град“. Трасето е с най-голяма дължина – 4.9 км, а станциите ще бъдат 4 – кв.“Витоша“ на ул. Стефан Савов“; бул. "Симеоновско шосе" и ул. "Проф. д-р Иван Странски"; при Спортен комплекс НСА между ул. "Акад. Стефан Младенов" и ул. "Проф. Атанас Иширков"; при Студентска поликлиника

•    Кв. „Слатина“
Това е най-дългото планирано разклонение, което ще включва 7 спирки. В проекта е заложено свързване между „Цариградско шосе“ и кв. „Слатина“ и кв. „Гео Милев“. Трасето ще бъде с дължима 6.1 км. Спирките: бyл. "Цapигpaдcĸo шoce" пpи ĸpъcтoвищeтo c "Йepycaлим"; ИΠK "Poдинa", yл. "Гeнepaл Йopдaн Beнeдиĸтoв";"Apeнa Apмeeц", yл. "Aceн Йopдaнoв";yл. "Aceн Йopдaнoв" и "Cлaтинcĸa peĸa";yл. "Гeo Mилeв" и yл. "Ивaн Димитpoв - Kyĸлaтa";93 COУ, yл. "Hиĸoлaй Koпepниĸ";Boeннa aĸaдeмия.

Коментари: 0