Какви са прогнозите за Brexit на Топ 5-те банки

Според три от тях предсрочни парламентарни избори са най-вероятната следваща стъпка в Лондон

Какви са прогнозите за Brexit на Топ 5-те банки

Снимка: БТА

11833 ~ 4 мин. четене

Излизането на Великобритания от ЕС може да изглежда като голяма бъркотия за мнозина, но големите банки все още правят предположения какъв може да е окончателният завършек. Договореното от британския премиер Тереза Мей с Брюксел споразумение за Brexit  беше отхвърлено вече три пъти от депутатите в Лондон, но пак те не могат да постигнат съгласие за каквато и да е алтернатива на сделката, пише CNBC.

Днес Мей свика среща на старши министрите от кабинета си, за да опитат да изготвят план, тъй като времето до 12 април, докогато Великобритания има право да остане членка на ЕС, изтича. Правителството в Лондон може да пристъпи към т.нар. „твърд Brexit“, може да свика предсрочни избори, може да договори т.нар. „мек Brexit“, но без споразумение, а може и изобщо да не напусне ЕС – в момента всеки един от тези варианти е еднакво възможен.

Ето какви са предположенията на Топ 5-те банки на Wall Street какво ще се случи с излизането на Великобритания от ЕС:

Goldman Sachs

Банката отбелязва, че досега Brexit струва 783 млн. долара седмично от референдума през 2016 г. досега, а икономическият ръст на Великобритания е намалял с около 2.5%. „Произтичащата несигурност относно бъдещите политически и икономическия отношения с ЕС имат реална цена британската икономика, като тази цена се разпространява върху други икономики“, пише Goldman Sachs в бележка до клиентите си от тази седмица.

Банката също така вижда 15% шанс за „твърд Brexit“, който би довел до 17-процентен спад в курса на британския паунд. Освен това финансовата институция вижда 35% вероятност Brexit изобщо да не се случи.

J.P. Morgan

Неспособността на политиците досега да прокарат ясен път напред дава на Мей известно поле за действие – евентуално да внесе споразумението си с Брюксел за четвърти опит за приемане от парламента и така документът да бъде ратифициран от Лондон навреме и излизането от ЕС да бъде отложено до 22 май, докато бъдат приети необходимите закони за изпълнението на споразумението.

От алтернативите, които обмислят британските депутати, според J.P. Morgan парламентът тази седмица ще се обедини около възможността за т.нар. „мек Brexit“, но без споразумение. Най-голяма вероятност (30%) обаче банката вижда в провеждането на предсрочни парламентарни избори във Великобритания, а 20% шанс дава за приемането на споразумението на Мей или за по-дълго отлагане на Brexit. Най-малко вероятност (15%) финансовата институция вижда в провеждането на втори референдум за членството на Великобритания в ЕС или в реализирането на „твърд Brexit“.

Citi

Тази банка не изказва предпочитания или вероятности за който и да е от потенциалните сценарии за Brexit. Въпреки това тя предполага, че управляващата Консервативна партия във Великобритания клони към „твърд Brexit“.

В британското публично пространство се говори, че около 200 депутати от Консервативната партия са подписали писмо до Тереза Мей, в което призовават да се осъществи един „управляван“ Brexit без споразумение. Citi обаче очаква, че британското правителство ще отстъпи от ръба на скалата.

Банката отбелязва, че парламентарни избори само биха увеличили несигурността в страната и биха увеличили подкрепата за сепаратистката Шотландска национална партия (SNP). За перспективата, че Мей може да подложи на четвърто гласуване споразумението си, City смята, че документът отново ще бъде отхвърлен.

Deutsche Bank

Шансът Великобритания да се отцепи от ЕС на 12 април без споразумение се е увеличил от 20 на 25%, смята германската банка. Тя отбелязва, че е негативно настроена относно бъдещото движение на курса британската лира заради хаоса около излизането на Острова от Блока.

Най-голям процент вероятност (30%) Deutsche Bank вижда в сценария, че какъвто и да е консенсус, договорен от парламента, няма да бъде приет от правителството и ще се наложат предсрочни парламентарни избори. В своята бележка към клиентите германският кредитор отбелязва, че на едни нови избори не трябва да се гледа позитивно и то не само заради възможността да дойде ляво правителство, оглавено от опозиционната Лейбъристка партия.

„По-важен според нас фактът, че предварителните допитвания показват, че резултатът от едни избори би могъл да е сходен с този от 2017 г., който доведе до сегашната патова ситуация в парламента“, обяснява макро стратегът на Deusche Bank Оливър Харви.

UBS

Швейцарският банков гигант използва най-новия си анализ за Brexit, за да предположи, че едни предсрочни парламентарни избори са неизбежни.В момента във Великобритания такива избори се провеждат на всеки пет години, освен ако срещу правителството не бъде гласуван вот на недоверие или пък две трети от депутатите не гласуват за провеждането на такъв вот.

UBS смята, че вторият сценарий е възможен, тъй като Консервативната партия предполага, че може да увеличи подкрепата към себе си чрез парламентарни избори. Повече мандати в парламента биха могли да доведат до мнозинство за партията и до възможност да се приеме споразумението на Мей.

Коментари: 0