СЗО за произхода на COVID-19: Един вирус и три хипотези

Официалният доклад показва уязвимостите на системата за защита на глобалното здраве

СЗО за произхода на COVID-19: Един вирус и три хипотези

Снимка: Usplash

5488 ~ 3 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

През януари учени, определени от Световната здравна организация (СЗО), заминаха за Китай, за да проучат произхода на COVID-19. Четири седмици по-късно те изнесоха предварителни констатации по време на пресконференция с китайските си колеги, а ето че сега на бял свят излезе и докладът от 319 страници. Заключенията в него не са много по-различни от данните от февруари, но има богата информация за произхода на пандемията COVID-19. 

Съвместното проучване на СЗО и Китай подкрепя теорията за естествения произход на вируса, легитимира твърдението, че новият коронавирус може да е достигнал до Китай чрез внесени замразени храни и отхвърля напълно хипотезата, че вирусът е изпуснат от лаборатория.

Всъщност докладът и проучването на СЗО в Китай повдигат много въпроси, но и хвърлят важна светлина върху недостатъците в самия режим на управление на здравето. Секретариатът на СЗО не се е консултирал с 34-членния си изпълнителен съвет преди или по време на преговорите с Китай. При избора на учени, които да се присъединят към мисията, СЗО отхвърля номинираните от правителството на Съединените щати.

Пандемията изкара на бял свят и недостатъци в Международните здравни разпоредби, законът, който урежда международната реакция при извънредни ситуации в областта на общественото здраве. Разследването за произхода на пандемията е трябвало да бъде в съответствие с тях, да е прозрачно, както и да държи всички участници отговорни. Но на СЗО обаче не е предоставен неограничен достъп до Китай. Заради това, организацията беше принудена да позволи на Пекин да определя темпото и програмата на разследването, както дори и да одобри окончателния доклад.

Един вирус, три хипотези

От началото на пандемията много учени посочват естествената зоонозна трансмисия като най-вероятния път, по който новият коронавирус за пръв път е достигнал човешки гостоприемници. Докладът стига до заключението, че такова директно предаване е „възможно“, но че възможността вирусът да е бил въведен чрез междинен гостоприемник е „много вероятна“.

Проблемът е, че засега учените не могат да определят кое животно е изпълнявало ролята на междинен гостоприемник. Изследователите са тествали домашни и диви животни в цялата страна, но не са открили проби, които са положителни за SARS-CoV-2. Според доклада изследователите ще продължат да тестват още животински видове в Китай и други страни в търсене на коронавирус, свързан със SARS-CoV-2.

Ако вирусът не е преминал към хората чрез живи животински гостоприемници, каква може да е алтернативата? Китайските държавни медии предложиха хипотезата за предаване чрез замразена храна. Теорията предполага, че вирусът е скочил на хората чрез замразени продукти, което предполага, че е могъл да пристигне в Китай чрез стоки, внесени от друга държава.

Вирусът може да оцелее в студена и минусова среда, а пазарите в Ухан продават замразени животни. Но в доклада на СЗО се казва също, че „няма убедителни доказателства за предаване на SARS-CoV-2 чрез храна, и че вероятността от заразяване чрез замразена храна, е много ниска.

Съвместното проучване на СЗО и Китай установява, че хипотезата вирусът да е изпуснат от лаборатория, е най-малко вероятна. Преди пандемията учените от Институт по вирусология в Ухан (WIV) са работили върху CoV RaTG13, най-близкият известен щам до SARS-CoV-2. Започвайки през април 2020 г., висши служители в администрацията на американския президент Доналд Тръмп популяризираха теорията, че новият коронавирус е излязъл от лаборатория в Ухан. Администрацията на президента Джо Байдън потвърди някои от фактите, които стоят зад това твърдение, и предложи, че са необходими допълнителни проучвания, за да се оцени ролята на лабораторията за огнището.

Учените, участващи в съвместното проучване на СЗО и Китай, обаче единодушно смятат, че тази теория е „изключително малко вероятна“. За да се случи подобен сценарий, вирусът е трябвало да бъде специално проектиран или случайно култивиран в лабораторията преди декември 2019 г., а научната общност отхвърли и двете възможности. Докладът също така предполага, че трите лаборатории във Ухан поддържат строги протоколи, които биха предотвратили всякакви произшествия. При срещата си с екипа на СЗО, директорът на WIV отрече, че култивираните в лабораторията вируси са тясно свързани с ТОРС-CoV-2. Тя увери екипа, че сред нейния персонал няма „съобщения за необичайни заболявания“, всички тествани са отрицателни за антитела срещу SARS-CoV-2.

Нулевият пациент

Китайски учени са установили, че първият потвърден случай („пациент нула“) се е разболял на 8 декември 2019 г. Екипът на СЗО е установил, че родителите на нулевия пациент (които по-късно са дали отрицателен резултат за COVID-19) са посещавали различни морски пазари и че китайските здравни власти не са проследили контактите им там. Вероятно поради тази причина, докладът препоръчва повече интервюта и серологични тестове на хора, имащи общо с ферми за диви животни, снабдяващи пазарите, свързани с положителни случаи във Ухан.

Светът може никога да не открие как е започнала пандемията, но може да ускори процеса на реформиране на СЗО и укрепване на международните разпоредби, така че бъдещите глобални здравни извънредни ситуации да бъдат овладявани в зародиш.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg