Какво се случва, ако с дни не ставате от леглото (видео)

Последиците може да са много опасни за здравето

Какво се случва, ако с дни не ставате от леглото (видео)

Снимка: Pixabay

Четиридесет и три процента от американците казват, че са твърде уморени, за да функционират. Ако е така, то има големи шансове да се чувствате изтощени. Някои сутрини може дори да си представите как оставате в леглото ... завинаги.

Но какво ще се случи, ако това желание се сбъдне? Имате храна, легло и безкрайно количество филми и подкасти за гледане и слушане. С две думи - всичко, от което се нуждаете, за да не се движите никога повече. Но няма да мине дълго, докато разберете, че сте направили ужасна грешка, разказва Business Insider.

Хората прекарват "мързеливите недели" или дните на болнични по цели дни в леглото, и сякаш не могат да станат от там, но ако не започнете да се движите отново след около 24 часа, едни от първите органи, които ще усетят промяната, са дробовете ви.

Гравитацията вече не "дърпа" дробовете надолу в нормалното им положение, така че долната част на белите ви дробове ще се смъкне. Вероятно няма да се почувствате по-различно, но внимавайте, защото по-трудно слузът преминава през тези свлечени пасажи. Така може да попаднете в капан, който може да доведе до зараза на белите ви дробове и в крайна сметка да доведе до пневмония. Ето защо лекарите казват на хората на легло да почиват и да кашлят от време на време.В рамките на седмица проблемите ви само се задълбочават. Знаете, нормално мускулите и костите ви помагат да поддържате теглото си под гравитацията. Но докато лежите, те са без работа. И както се казва, ако не ги използвате, ги губите. 

За всяка седмица в леглото губите около 1% от костната си плътност, което прави костите ви по-чупливи. Ето защо астронавтите, които често стоят с месеци без гравитация, спортуват поне два часа на ден и се зареждат с калций.

През същата седмица вие също губите 1% от мускулната си маса, особено в бедрата, дупето и раменете, които вече не използвате. Обикновено тези мускули биха изсмукали захар от кръвта ви, за да я преобразуват в енергия, но след само 10 дни почивка в леглото, този процес се забавя. Резултатът? Цялата неизползвана захар може да се натрупа в кръвообращението ви и да доведе до диабет тип 2.

До втората седмица можете да започнете да развивате язви, наречени пролези. Те се образуват, когато костните части на тялото ви, като бедрата, костите и глезените, се притискат към същото място твърде дълго. Постоянното налягане блокира притока на кръв, убивайки клетките на кожата ви. И ако не сте внимателни, те биха могли дори да разкъсат слоеве на кожата и тъканите и да изложат костите и мускулите ви.

Междувременно тези мускули се разхищават по-бързо от всякога. Само след две седмици сте загубили огромните 10% от мускулната си маса. И това създава нов проблем, защото колкото по-малко мускули имате, от толкова по-малко кислород и следователно приток на кръв се нуждаят те. Така след месец в леглото сърцето ви изпомпва с 30% по-малко кръв на ритъм. И с по-малко кислород, циркулиращ през тялото ви, се чувствате по-уморени. Въпреки че си почивали цял един месец.

И ако не станете скоро от леглото, то ще ви е трудно да станете отново. Тъй като шест месеца, може би и година след това, повечето от мускулите ви ще са се изхабили. Костите ви ще са твърде слаби и крехки, за да понесат теглото ви, а сърцето ви няма да е достатъчно силно, за да върши много работа в скоро време.

Междувременно и вашият мозък също няма да е добре. В края на краищата сте заседнали в една и съща стая с месеци. Гледайки едни и същи стени, едно и също място на тавана, изпитвайки едни и същи преживявания ден след ден. Не е страхотно за психичното здраве, най-малкото. 

Проучване на бременни жени установява, че почивката на легло увеличава риска от безпокойство и депресия, а някои жени съобщават, че се чувстват изолирани, извън контрол и затворени.

И така, не, една година непрекъсната почивка в леглото не е релаксиращият рай, който всички си представяме. И точно това е причината лекарите да се опитват да "вдигнат" пациентите си от леглото и да ги накарат да се движат възможно най-бързо след лечение. 

Така че, имайте предвид: няма нищо лошо в мързеливата неделна сутрин, стига да станете и да се раздвижите преди тръгване на работа в понеделник.
Коментари: 0