Какво ще стане, ако Урсула фон дер Лайен не бъде избрана за председател на ЕК

Вотът в Европейския парламент е тази вечер, но подкрепата за нея е крехка

Какво ще стане, ако Урсула фон дер Лайен не бъде избрана за председател на ЕК
Европа е изправена пред лято на институционални борби, ако германката Урсула фон дер Лайен не успее да осигури необходимата подкрепа в днешното гласуване в Европейския парламент.

Ако евродепутатите отхвърлят нейната кандидатура, Европейският съвет разполага с 30 дни, за да предложи нов кандидат.

Но с изтичането на времето за решаване на неотложни въпроси, включително Brexit, европейските лидери ще се стремят бързо да избегнат политическото претоварване. Затова, според Евронюз, е възможно евентуална извънредна среща на високо равнище на ЕС да бъде свикана в рамките на няколко дни, за да се намери заместник на фон дер Лейен.

Политикът на ХДС вече съобщи, че ще се оттегли от поста си министър на отбраната на Германия, независимо от резултата от гласуването.

"Разочарован"

Обещанието беше част от поредица, отправени към различни групи в ЕП, за да получи подкрепа, но тя имаше едва две седмици, за да представи кандидатурата си, след като лидерите на ЕС я обявиха за кандидат след напрегната тридневна среща на върха.

Нейното отхвърляне би могло да принуди лидерите на ЕС да се върнат към системата Шпиценкандидат, в която кандидатът е избран от един от лидерите на парламентарните групи, вместо от друга сделка зад затворени врати.

Предполагаемият по-рано кандидат по тази система, лидерът на ЕНП Манфред Вебер, се оказа непопулярен, докато холандският социалист Франс Тимерманс, лидерът на социалистическата група, беше неприемлив за източните държави от ЕС като Унгария и Полша, поради ролята му в борбата на Блока срещу върховенството на закона в техните националистически правителства.

Вебер миналия месец заяви, че е бил "много разочарован" от начина, по който е избрана фон дер Лайен.

"Имаше преговори и неофициални нощни сесии, в които преобладаваха оста Макрон и Орба и системата Spitzenkandidat беше демонтирана", каза той.

Слаба подкрепа

Фон дер Лайен се нуждае от 374 гласа, за да бъде избрана за председател на Европейската комисия, но всичко по-малко от 400 ще се разглежда като разочароващо. Жан-Клод Юнкер получи 422 гласа при гласуването в предишния мандат на Комисията, което тогава се разглеждаше като слабо одобрение.

Който и да стане новият ръководител на Европейската комисия, трябва да поеме властта на 1 ноември, веднага след крайния срок за Brexit.

Той ще трябва да управлява последиците от Brexit, дълговите проблеми на Италия и опитите на Полша и Унгария да нарушават правилата на либералната демокрация, установени от ЕС.

За тази цел председателят на комисията ще се нуждае от надеждно мнозинство в Страсбург, но скорошните избори доведоха до по-фрагментирания от всякога Европейски парламент, коментира Евронюз.
Коментари: 0