Какво убива пчелите в Европа?

Тяхното здраве е от обществено значение

Какво убива пчелите в Европа?
4466 ~ 1 мин. четене

Пчелите в Европа умират заради 57 различни вида пестициди, позволени за употреба от ЕС. Това показват резултатите от ново изследване на полски учени, цитирани от технологичното издание Wired. Докладът на Полския национален ветеринарен институт показва ефекта на всички 200 лицензирани в ЕС пестициди върху пчелите.

Ръководителят на изследването Томаш Килянек заяви, че здравето на пчелите е от обществено значение. „Те са изключително важни за околната среда и селското стопанство, тъй като опрашват над 80% от културите и дивата флора в Европа”, заяви той.

Полският екип е изпробвал метода „QuEChERS”, който служи за разпознаване на пестицидите в храната. Изследвани са 73 различни инцидента, при които са отровени популации на пчели. В телата на умрелите насекоми са открити именно тези 57 различни пестициди, пише БГНЕС.

Някои от фаталните препарати за пчелите са инсектицидите хлорпирифос, диметоат и клотианидин. Последният е частично забранен в ЕС от 2015 г. заради доказано вредния си ефект върху популациите на жилещите насекоми.

Подкрепи Economic.bg