Какъв беше ефектът от замразяването на наемите в Берлин

През февруари местната власт взе решение да замрази наемите в опит да се спрат галопиращите цени

Какъв беше ефектът от замразяването на наемите в Берлин

Снимка: БТА

3842 ~ 2 мин. четене

Изминаха почти осем месеца, откакто Берин замрази за пет години наемите в града и принуди наемодатели да намалят цените с до 40%. Докато някои хора вече плащат по-ниски наеми, то за  други е трудно да се сдобият с нов дом.

През септември броят на домовете, предлагани под наем в Берлин, е спаднал с 42% спрямо година по-рано според ImmoScout24, доминиращата онлайн платформа за недвижими имоти в Германия. „Често има по няколкостотин запитвания за един апартамент и рекламите често се свалят в рамките на един ден“, казва Томас Шрьотер, управляващ директор на компанията, цитиран от Bloomberg.

Някои експерти в Берлин и групи наематели обясняват спада в предлагането с пандемията, но данните от ImmoScout24 и други наблюдатели на пазара сочат друго. Докато германският пазар на имоти беше напълно замразен в началото на пандемията, когато всичко беше блокирано, в големите градове в страната започна да се наблюдава увеличение на активността на наемния пазар спрямо миналата година с изключение на пазара в Берлин.

 „Хората може да обвиняват Covid-19“, казва Кристиан Оберст, анализатор на недвижими имоти в iW, базираният в Кьолн Германски икономически институт. „Но съм напълно сигурен, че ефектите, които виждаме в Берлин, се дължат на новото законодателство“, казва още той.

Намирането на нов дом в модерната германска столица става все по-трудно през последните две десетилетия, тъй като интересът от страна на инвеститорите и новите жители е огромен. А наемните цени в града са се увеличили повече от два пъти от 2009 г., тъй като строителството доста изостава от търсенето.

Вследствие на това през февруари местния парламент гласува замразяване на наемите в града в следващите пет години, което беше опит да се спрат галопиращите цени, които оставят много хора без възможност да наемат жилище в германската столица. И така Берлин се превърна в пъpвият гepмaнcĸи гpaд, ĸoйтo дeйcтвa тaĸa диpeĸтнo нa нaeмния пaзap. Πpивъpжeницитe нa пoпpaвĸaтa oпpeдeлят тoвa ĸaтo „cпpaвeдливocт“, дoĸaтo пpoтивницитe твъpдят, чe мяpĸaтa щe изĸpиви пaзapa, oпpeдeляйĸи я ĸaтo „coциaлиcтичecĸa“.

Според местната управа замразяването е имало за цел да даде на наемателите „глътка въздух“, докато Берлин се стреми да увеличи строителството до поне 20 000 нови жилища годишно, повече от четири пъти в сравнение с нивата на строителство от 2010 г. Тази цел започва да става реалност след като строителите в града успяха да построят 18 999 нови жилища през изминалата година.

Но законодателството, което се оспорва във федералния съд и рискува да бъде отменено през следващата година, изплаши наемодателите. През септември броят на жилищата в Берлин, които се продават, е нараснал с 13% спрямо предходната година. Традиционно Берлин е град, в който основно се наемат жилища като над 80% от населението в града преди години е живеело под наем. Ако тенденцията за закупуване на жилища продължи, този брой ще се измести към средната стойност за страната около половината.

Тези, които не могат да си позволят да купуват или не искат, често са изправени пред обременителни договори и сделки в сивия пазар. За да избегнат загуба на доходи, много наемодатели започнаха да изискват от наемателите да подписват договори за наем с две различни цени - една, която ще бъде в сила, ако замръзването на наемите продължи и по-висока цифра, която би се прилагала със задна дата, ако законът се счита за противоконституционен.

Подкрепи Economic.bg