Калфин: Българите да се пенсионират на 65 години

При 865 лева средна заплата средната пенсия трябва да е 700 лева, обяви вицепремиерът

Калфин: Българите да се пенсионират на 65 години

Снимка: kalfin.eu

132 ~ 1 мин. четене

В обозримо бъдеще възрастта, на която българите трябва да се пенсионират, е 65 години. Това коментира вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин пред Дарик радио.

Той обясни какво сочат експертните сметки за увеличаването на възрастта за пенсиониране. Според Калфин така хората ще могат да взимат нормални пенсии. В момента мъжете се пенсионират на 63 години и 8 месеца, а жените - на 60 години и 8 месеца.

„Пенсията трябва да се обвърже и с продължителността на живота. Много хора в България обаче си отиват млади, има висока смъртност в предпенсионна възраст", добави Калфин.

Предложеното увеличение на възрастта за пенсиониране от догодина е с 2 месеца.

"Ако действащото законодателство не се промени, ще настъпи един хаос в пенсионната система", каза още Калфин.

В момента средната пенсия е 236 лева, средната работна заплата е 865 лева, което означава, че средната пенсия е три и половина пъти по-ниска. При 860 лева средна заплата, хората трябва да се пенсионират със 700 лева пенсия, ако работи добре тази система, подчерта Калфин. Той увери, че със синдикатите и работодателите са се разбрали да търсят бързо трайните решения, за да не правят кръпки само за една година. Задължително е пенсионната възраст да се обвърже с продължителността на живота, каза още Калфин.

Подкрепи Economic.bg