Към момента Горанов очаква поне 3 млрд. лв. загубени бюджетни приходи

Финансовият министър обаче прогнозира още загуби, както и неизпълнени приходи

Към момента Горанов очаква поне 3 млрд. лв. загубени бюджетни приходи

Снимка: Economic.bg/Архив

3065 ~ 2 мин. четене

Коронавирусът може да повлияе на икономиката ни, а ще се наложи и вероятно актуализация на бюджета. Това каза финансовият министър Владислав Горанов в извънредното студио на bTV, посветено на събитията след обявяване на извънредно положение у нас заради новата зараза. Той смята, че е рано да се каже колко ще е дефицитът в бюджета и как ще се харчат парите в бъдеще, защото сме само в третия ден след кризата.

"Очакваме загуби за приходната част на бюджета - около 3 млрд. лв., ако добавим допълнителните  разходи, които неминуемо ще се наложат, дефицитът ще набъбне. Искам да ви убедя, че както финансовата, така и фискалната система имат достатъчно ресурси“, каза Горанов.

"Първи приоритет ще е здравната система, първата линия на борба с болестта е това. Второ, гарантиране дейността на службите за сигурност, така че те да могат да помагат за различните мерки, които ни предлагат докторите в борбата с вируса до средата на април", обясни финансовият министър. Той смята, че трябва да продължи, макар и с по-лимитиран състав, да работи държавната администрация. "Икономиката трябва да продължи да работи", каза още Горанов.

Финансовият министър призна, че най-засегнатите сектори у нас след извънредното положение ще са туризмът, ресторантьорството и всички бизнеси, свързани с крайно потребление на физически лица. Той обясни, че не трябва с лека ръка да се освобождават служителите в тези сектори, защото има едно ядро, което е силата на всеки един от тях. "Именно тук държавата предлага обезщетения за засегнатите от мерките фирми", обясни Горанов. За тези "ядра" държавата ще представи 60% от възнагражденията за срок от три месеца.

Освен тези засегнати бизнеси, след като мине кризата, ще се види и бизнесите, свързани с веригите за доставки и тези свързани с експорт, дали ще имат последици, заяви финансовият министър.

Коментари: 0