Канадският химн става полово неутрален

От 1980 г. насам в Камарата на общините бяха внесени общо 12 законопроекта в тази посока

Канадският химн става полово неутрален

Снимка: БТА

1172 ~ 1 мин. четене

Сенатът на Канада (Горната камара на парламента) прие окончателно законопроект, който прави текста на химна на страната полово неутрален, пише Canadian Broadcasting Corporation (CBC). Решението беше взето въпреки яростната съпротива на някои сенатори от Консервативната партия.

Камарата на общините (Долната камара на парламента) с мнозинство прие законопроекта още през 2016 г., който ще замени фразата „True patriot love in all thy sons command” („Истинска патриотична любов на всички твои синове”) с „True patriot love in all of us command” („Истинска патриотична любов на всички нас”).

Законопроектът беше представен за първи път от депутата от Либералната партия Маврил Белангер, който обаче почина през 2016 г.

След като сега Сенатът го одобри, за да стане официално закон, документът трябва да бъде одобрен от Главния губернатор на Канада (официалният представител на канадския монарх, който в момента е британската кралица Елизабет II).

От 1980 г., когато „О, Канада” официално става химн на страната, до днес в Камарата на общините са внасяни общо 12 законопроекта за премахване на полово определящата дума „синове”, тъй като някои смятат, че е прекалено дискриминираща. Досега всички опити се проваляха.

Подкрепи Economic.bg