Караниколов: Частни фирми трудно ще се преборят с държавата за „Дунарит“

Държавата е изкупила изискуеми кредити към военния завод за 67 млн. лв.

Караниколов: Частни фирми трудно ще се преборят с държавата за „Дунарит“
Желанието на държавата да придобие военния завод „Дунарит“ не е национализация, каза министърът на икономиката Емил Караниколов пред bTV. По неговите думи и чатни компании ще могат да участват в процедурата по придобиване на завода, но „те трудно биха се преборили с държавата“.

Преди дни Караниколов обяви, че държавата ще направи опит да придобие основен дял от завода, за да го спаси. Проблемът на дружеството е, че няма легитимни собственици, заради което ще му бъде отнет лицензът. Прокуратурата повдигна обвинение към членове на Управителния съвет и по закон лицензът на завода трябва да бъде отнет. Те са подали оставки, в опит да се върне лиценза на завода, но се оказва, че законът не позволява и това.

„Дружеството е с годишна печалба от 24 млн. лв., но има изискуеми кредити за 67 млн. лв., които държавата е изкупила, за да запази работните места“, каза още Караниколов. По думите му то е от стратегическо значение като част от военнопромишления комплекс. „В този бизнес няма вакуум, ако един ден не работи, конкуренцията ще влезе на пазара“, допълни Караниколов.

Министърът уточни, че са застрашени работните места на 5000 човека, свързани с русенския оръжеен завод.
Коментари: 0