Караниколов: Акцизът на бездимните цигари трябва да се намали с процента безвредност

Според икономическия министър акцизът трябва да се намали въз основа на процента на безвредност на изделието

Караниколов: Акцизът на бездимните цигари трябва да се намали с процента безвредност

Снимка: Economic.bg/Краси Свраков

808 ~ 1 мин. четене
Щом изделието има тютюн, трябва да има акциз, въпросът е каква да е ставката. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов относно темата с акциза върху бездимните цигари в студиото на bTV.  „Въз основа на процента безвредност, трябва да се намали самият акциз“, продължи Караниколов. 

По негови думи трябва да се направи анализ кое е по-вредно и е кое е по-добро за здравето на пушачите. „Ако се докаже, че за хората е по-здравословно да пушат бездимни цигари, със съответния процент на здравословност трябва да се намали акцизът“, смята министърът. Той поясни, че не знае дали ситуацията с бездимните цигари е лобизъм или по някакъв начин се покрива дупка в бюджета.

Относно темата със закона за горивата министърът е категоричен, че закон трябва да има, но той трябва да защитава правата и на малките и средни фирми. 

„Всички текстове, за които е доказано, че са лобистки, трябва да бъдат премахнати“, посочи Караниколов. Той призна, че в сектора има сива икономика, но освен че трябва да се разбере къде е тя – при малките, средните или големите, законът трябва да регулира бранша, но не за сметка на едните да се закриват другите.

„За мен е важно да се гарантират правата на всеки един субект, засегнат от закона“, коментира Емил Караниколов.
Подкрепи Economic.bg