В началото на учебната година 1% от учителите са карантинирани

Делът на заразените с COVID-19 или контактните ученици е по-малък, казват от МОН

В началото на учебната година 1% от учителите са карантинирани

Снимка: Красимир Свраков

332 ~ 1 мин. четене
Таня Германова Автор: Таня Германова

Само два дни след старта на учебната година 0,7% от учителите в България са под карантина, тъй като са заразени с COVID-19 или са контактни лица, съобщават от Министерството на образованието и науката (МОН). Най-висок е делът на карантинирани преподаватели в област Търговище – 1.42%. Малко над 1% са учителите в областите Видин и Ямбол, които не са в училище заради пандемията. Почти няма заразени или контактни преподаватели в област Габрово (0.33%) и Русе (0.39%).

По-нисък е делът на поставените под карантина ученици в страната – 0.31%. Най-много са останали вкъщи в областите Силистра и Разград – по 0.53%.

Всекидневното проследяване на заболяемостта в страната, в отделните области, населени места и училища е необходимо, за да се осигури локалният подход, заложен в насоките за работа на образователната система в условията на пандемия. Решенията за преминаване към обучение от разстояние в електронна среда на паралелка, випуск или цяло училище, ще бъдат гъвкави и ще се взимат въз основа на обективна информация за епидемичната ситуация на възможно най-ниско ниво.

До момента министърът на образованието и науката не е издал заповед за преминаване към дистанционни занятия на цели випуски или училища по медицински причини. Директорите на училища имат право да взимат такива решения за отделни паралелки.  

По данни на Регионалното управление на образованието в областта 43% от учителите и непедагогическия персонал са ваксинирани или са преболедували от коронавирусната инфекция, а една трета от учителите се се подложили на бързи антигенни тестове преди началото на учебната година.

Подкрепи Economic.bg