Като в портрет от „Хари Потър“: Салвадор Дали оживява и си прави селфита

Като в портрет от „Хари Потър“: Салвадор Дали оживява и си прави селфита

Снимка: The Dalí Museum

1348 ~ 1 мин. четене

Веднъж сюрреалистът Салвадор Дали възкликва в свое интервю: „Вярвам като цяло в смъртта, но в смъртта на Дали, абсолютно не“. Е, думите на легендарния художник се потвърждават в своеобразно пророчество. Посветеният на него музей в Сейнт Питсбърг, Флорида, представи любопитна експозиция, която връща артиста към нов живот.

Изложбата, наречена Dalí Lives, е направена в сътрудничество с рекламната агенция Goodby, Silverstein & Partners (GS&P), пресъздава художника по уникален начин чрез технологии за видео редакция, базирани на машинно обучение. За целта създателите са си послужили с архивни кадри. Използвани са над 6 000 кадъра, чрез които изкуственият интелект е бил обучаван около 1000 часа. Така алгоритъмът успява да претвори образа на Дали в реалистичен и динамичен вид.

След това лицето му е наложено върху това на актьор с неговите пропорции на тялото. Цитати от негови интервюта и писма са синхронизирани с гласа на изящен имитатор, който пък съумява да докара уникалния акцент на Дали, смесица от френски, испански и английски.

Резултатът. Дали се появява пред посетителите в общо 45-минутни видео кадри в хиляди комбинации. Всеки човек получава различно преживяване и интеракция с художника, след като натисне звънец и го повика да се покаже – точно като в сагата за „Хари Потър“. На някои от сцените той чете вестник, а ако времето е дъждовно, той може и да коментира дъжда навън.

Dalí Lives успява да провокира аудиторията да почувства дигиталния образ на Дали като реално същество. Любопитното е, че дори и починал през 1989 г., образът му сега бива вкаран в контекста на съвременния живот – той често пита посетителите дали не искат да си направи селфи с тях например, след което се обръща с гръб и заснема.

Коментари: 0