КЕВР започва проверка на „Топлофикация София“ за надписани сметки

Причината е сигнали в медии на потребители, получили \"завишени сметки\" за март

КЕВР започва проверка на „Топлофикация София“ за надписани сметки
1852 ~ 2 мин. четене

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) започва извънредна проверка в „Топлофикация София“ заради публикации в медии, цитиращи сигнали на потребители за завишени сметки за месец март тази година.

„Във връзка с получени сигнали в КЕВР и публикации в медии относно завишени сметки за месец март 2020 г. на потребители на „Топлофикация София“ ЕАД, със заповед на председателя на КЕВР доц. Иван Иванов енергийният регулатор започва извънредна проверка за ценообразуването на сметките на дружеството за указания период“, съобщават от КЕВР.

В случай че в хода на предстоящата проверка бъдат констатирани нарушения от страна на топлофикационното дружество, Комисията ще предприеме предвидените в закона административно-наказателни мерки.

След приключване на извънредната проверка на „Топлофикация София“ ЕАД Комисията ще обяви резултатите от нея.

Припомняме, че преди дни по „Нова телевизия“ съобщиха, че в София потребители масово забелязват по-високи сметки за парно за изминалия март. От столичната топлофикация обясниха по-високите сметки с това, че март е бил с 3 градуса по-студен от миналогодишния. А и хората са си били повече време вкъщи заради извънредното положение.

В крайна сметка обаче при изравняването сметките трябва да са по-ниски, защото топлофикационните дружества ще получат приблизително 72 млн. лв. заради поевтиняването на газа.

Само преди дни стана ясно, че топлофикациите в страната са предложили на КЕВР нови, по-високи цени на топлинната и електрическата енергия от юли. Регулаторът обаче официално обяви, че няма да позволи това увеличение, имайки предвид и по-ниските цени на природния газ за България. От „Топлофикация-София“ поискаха ръст от 20%, след което се оправдаха, че искането им е на база стари данни.

Подкрепи Economic.bg