Кипър обвини Турция в пиратство

Така администрацията на президента Никос Анастасиадис нарече нелегитимно търсенето на нефт и газ в шелфа

Кипър обвини Турция в пиратство

Властите в Кипър определиха като „пиратство“ плановете на Турция да проведе нови сондажни работи в изключителната икономическа зона на страната. „Турция се превръща в пиратска държава в Източното Средиземноморие”, се казва в разпространено в неделя изявление на администрацията на президента на Кипър Никос Анастасиадис.

В документа се подчертава, че Турция е избрала пътя на „нелегитимните международни действия” на фона на партньорството в енергийната сфера, което страните от региона демонстрираха както на Източносредиземноморския форум в Кайро, така и в Атина при подписването на споразумението за строителство на източносредиземноморския газопровод.

В петък, 17 януари енергийният министър на Турция Фатих Дьонмез обяви началото на сондажните работи в района Лефкосиал в Изключителната икономическа зона на Кипър, където беше отправен сондажният кораб „Явуз” (наречен на 9-ия султан на Османската империя). От администрацията на президента на Кипър напомниха, че за Лефкосиал вече са били издадени лицензи на големи чуждестранни компании за търсене на нефт и газ.

Както е известно, Турция не признава Република Кипър от 1963 г. и досега, като оспорва и границите на нейната изключителна икономическа зона. Според Анкара сондажният кораб „Явуз” ще работи на основание на официално разрешение, издадено от самопровъзгласилата се Турска република Северен Кипър – нещо, което предизвика протестите не само на Никозия, но дори и на Брюксел и стана причина и за въвеждането на санкции от страна на Европейския съюз срещу Турция.

Коментари: 0