Китай иска да купи канадския самолетостроител Bombardier

В последните няколко години дивизията за гражданска авиация на канадския самолетостроител изпитва затруднения

Китай иска да купи канадския самолетостроител Bombardier
1232 ~ 1 мин. четене

Bombardier може да получи скоро свежа порция пари от Далечния изток. Според "Файненшъл таймс" държавната самолетна компания Commercial Aircraft Corporation of China (COMAC) е в преговори за купуването на дял от поделението на Bombardier за търговски самолети и програмата за новите машини C-Series (на снимката).

В последните няколко години дивизията за гражданска авиация на канадския самолетостроител изпитва затруднения във възвращаемостта на милиардите долари, инвестирани в разработки, в опит да се конкурират двата най-популярни модела самолети - Boeing 737 и Airbus A320.

Bombardier C-Series получи критичен прием, производството му бе отлагано неколкократно и се забави.

Най-голямата поръчка на нови самолети идва от американската Delta Airlines, която е поръчала 75 машини за 5,6 млрд. долара.

Като резултат Bombardier бе принудена да приеме на два пъти спасителни мерки от държавата в размер на 3 млрд. долара за последните 2 г.

Китайската държавна самолетна компания COMAC наскоро представи два нови самолета. Единият е ARJ21 за регионални полети, докато големият пътнически самолет C919, който наскоро направи първия си полет, конкурира директно Airbus A320.

И въпреки че и двата идват като резултат от най-високите съвременни достижения на китайската авиация, не могат да се доближат до ефективността и високата технология на Bombardier's C-Series, коментира изданието.

Двете компании имат история на съвместно сътрудничество. Bombardier and COMAC работят заедно през по-голямата част от последното десетилетие за създаване на синергия между програмите си за C-Series и C919.

Подкрепи Economic.bg