Нанков: Над 2 млрд. лв. са нужни за довършването на \"Хемус\"

С въвеждането на тол таксите на годишна база ще има до пет пъти по-голям ресурс за рехабилитация и строителство на пътища

Нанков: Над 2 млрд. лв. са нужни за довършването на \
788 ~ 1 мин. четене

Необходимият ресурс за довършването на магистрала "Хемус" е над 2 млрд. лева, това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на парламентарния контрол съобщи.

За тази година с постановление на Министерски съвет са осигурени 22.8 млн. лева за стартиране на два участъка, с които първоначално ще има избрани изпълнители за авансово финансиране по техните договори, добави министърът.

Допълнително от бюджета са осигурени още 1 млн. лева за разплащане на проектирането на строителството. Продължава работа за финансово осигуряване на проекта, като се търсят различни варианти, включително и въвеждането на тол таксата, каза министърът.

Той уточни, че финансирането за първите 9.3 км по трасето към Ябланица е осигурено. Чакаме да мине процедурата по обжалването пред ВАС и сключваме договора, каза министърът и отбеляза, че от 96 млн. лева заложена цена, офериращият е предложил и спечелил с цена 55 млн. лева, като икономията на средства ще се използват за нови участъци.

Нанков изтъкна, че при въвеждането на тол таксите на годишна база ще има между четири и пет пъти по-голям ресурс за рехабилитация и строителство на нови пътни отсечки.

Подкрепи Economic.bg