Китай ограничи със закон износа на технологии за САЩ

Това е ответна реакция на Пекин спрямо по-ранни рестриктивни действия на Вашингтон срещу китайски компании

Китай ограничи със закон износа на технологии за САЩ

Снимка: БТА

Пекин прие закон, ограничаващ износа на контролирани стоки. Той позволява на правителството да действа срещу държави, които злоупотребяват с контрола върху износа по начин, който уврежда интересите на Китай, съобщиха държавните медии.

В информацията на агенция „Синхуа“ не се посочват целеви държави, но САЩ миналия месец ядосаха Пекин с ограничаване на износа на най-големият производител на полупроводникови елементи в Китай - Semiconductor Manufacturing International Corp. Също така Вашингтон предприе различни стъпки срещу Huawei Technologies Co и други китайски компании.

Двете държави се сблъскаха по въпроси, включително търговията, правата на човека, технологиите и коронавируса, който беше открит за първи път именно в Китай.

Новият закон, приет в събота от Постоянния комитет на Националния народен конгрес, най-висшият законодателен орган на страната, ще влезе в сила на 1 декември, съобщава „Синхуа“.

Контролираните артикули включват военни и ядрени продукти, както и други стоки, технологии и услуги и съответните данни, се казва в изявление на уебсайта на Националния народен конгрес.

Според висшия законодателен орган нормативният акт е „формулиран с цел защита на националната сигурност и интереси“.

През август китайското министерство на търговията издаде преработен списък на технологиите, които са забранени или ограничени за износ.

Коментари: 0