Само с ниски заплати не се привличат инвеститори като Microsoft

Изборът на Гърция за мащабната „облачна“ инвестиция е шамар за България

Добромир Иванов, председател на Българската стартъп асоциация:

Само с ниски заплати не се привличат инвеститори като Microsoft

Снимка: Economic.bg/Архив

6070 ~ 2 мин. четене

Не ниските заплати привличат инвеститорите и големите сделки. Имаме по-съществени проблеми – слабостите в съдебната ни система и липсата на сигурност. Това каза в интервю за БНР Добромир Иванов, председател на Българската стартъп асоциация.

Той коментира мегасделката между американската технологична корпорация Microsoft и гръцкото правителство за мащабна инвестиция в страната, която ще превърне южната ни съседка в регионален „облачен“ хъб.

Според Добромир Иванов Гърция може да е по-скъпо да правиш бизнес, но е по-лесно, по-гъвкаво и по-сигурно, отколкото в България. Това е и основната причина подобна инвестиция да не се случва у нас, както не се случи и заводът на Volkswagen.

„Случващото се е форма на шамар за нас. За такива големи сделки, от една страна е нужна политическа воля, да имаме политици, способни да провеждат такива разговори и да убеждават такива компании да стъпят у нас. От друга страна са институциите. А масово българските институции не работят – министерства, агенции и общини. Бил съм свидетел как по-малки компании от Microsoft са искали да инвестират, но всичко това ги е отказвало“, каза той.

Друг проблем е, че нашите процедури, чисто законодателно, са много тромави. Също така, както е важно колко кадри имаш на пазара, от значение е и до каква степен държавата може да привлича хора при нужда.

„При нас фактът, че сините карти се подобряват много бавно, те все още изостават драстично от положението, в което трябва да бъдат. С т.нар. сини карти се внасят експерти и нужните кадри извън Европейския съюз. Трябва да може в рамките на няколко седмици, до месец, човек да може да дойде у нас. В Нидерландия имат бързи процедури, с които това се случва за три дни. При нас преди отнемаше половин година, сега малко по малко се подобрява, но продължава периодът да бъде около четири-пет месеца“, каза Иванов.

Резултатът е, че вкарваме по стотина човека на година, докато другите държави десетки, дори стотици хиляди. Полша прие близо два милиона висококвалифицирани кадри от Украйна. „За същия период ние нищо не успяхме да направим. Сега в момента има златна възможност за България със случващото се в Беларус. Ние трябва много проактивно да отворим вратата си към хората, напускащи Беларус, които не искат да живеят в кризата там и да им предложим България, като място, където тези висококвалифицирани хора да се реализират. За да стане това са ни нужни работещи институции и гъвкаво и бързо законодателство, даващо възможност бизнеса да приема кадри. Това обаче ние нямаме, а Гърция го има“, каза той.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg