Китай осъществи историческо кацане на Марс

Това е втората страна след САЩ, приземила успешно космически апарат на Червената планета

Китай осъществи историческо кацане на Марс

Снимка: БТА

2711 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Китайски космически кораб успешно кацна на повърхността на Марс в събота, съобщи държавната информационна агенция „Синхуа“. Така азиатската държава става втората в света, след САЩ, кацнала успешно на Червената планета. Мисията Tianwen-1 се приземи в обширна равнина, известна като Утопия планиния, „като за първи път остави китайски отпечатък върху Марс“, съобщава агенцията.

Китайският президент Си Дзинпин отправи поздравително послание към всички хора, участващи в мисията. „Бяхте достатъчно смели за предизвикателството, преследвахте върхови постижения и поставихте страната ни в напредналите редици на планетарните изследвания“, каза той. „Изключителното ви постижение завинаги ще бъде запечатано в спомените на родината и хората.“

От китайската космическа агенция съобщиха, че процесът по кацане на модула, отделил се от орбиталния космически апарат, включва „девет минути ужас“, докато успее да се забави и след това бавно да се спусне на повърхността.

Официалното време за кацане е било 07.18 ч. пекинско време (02.18 ч. българско време), пише „Синхуа“, позовавайки се на Китайската национална космическа администрация. На марсохода му е отнело повече от 17 минути, за да разгъне своите слънчеви панели и антена и да изпрати сигнали до наземните оператори, намиращи се повече от 320 млн. километра разстояние.

Марсоходът, наречен „Журонг“, сега ще проучи мястото на кацане преди да слезе от платформата си, за да извърши инспекции. Кръстен на митичен китайски бог на огъня, колесният апарат има шест научни инструмента, включително топографска камера с висока разделителна способност. Той ще изследва почвата и атмосферата. „Журонг“ също ще търси признаци на древен живот, включително всякакви подпочвени води и лед, използвайки радар, проникващ в земята.

Tianwen-1, или „Въпроси към рая“, китайска поема, написана преди две хилядолетия, е първата независима мисия на Китай до Марс. Сонда, стартирана съвместно с Русия през 2011 г., не успя да напусне орбитата на Земята, припомня Reuters.

След повече от шест месеца път, Tianwen-1 достигна Червената планета през февруари и оттогава се намира в орбита. Ако „Журонг“ бъде успешно разгърнат, Китай ще бъде първата страна, която се позиционира в околомарсианска орбита, каца на планетата и пуска марсоход в първата си мисия до Марс.

Tianwen-1 е една от трите мисии, които достигнаха до Марс през февруари. Американският марсоход „Пърсивиърънс“ успешно докосна повърхността на 18 февруари в огромния кратер Джезеро, на повече от 2000 км от Утопия планиния.

„Надежда“ - третият космически кораб, който пристигна на Марс през февруари тази година - не е проектиран да каца. Изстрелян от Обединените арабски емирства, в момента той се движи в орбита над Марс, събирайки данни за времето и атмосферата.

Първото успешно кацане някога е направено от Viking 1 на НАСА през юли 1976 г. и след това от Viking 2 през септември същата година. Сонда на Марс, изстреляна от бившия Съветски съюз, кацна през декември 1971 г., но комуникацията беше загубена секунди след кацането.

Китай следва амбициозна космическа програма. Страната тества космически кораби за многократна употреба, а също така планира да създаде пилотирана лунна изследователска станция.

В коментар, публикуван в събота, „Синхуа“ заяви, че Китай „не иска да се състезава за лидерство в космоса“, но се е ангажирал „да разкрие тайните на Вселената и да допринесе за мирното използване на космоса от човечеството“.

Коментари: 0