Китай отстъпва в търговската война със САЩ

Пекин опитва да спаси вноса си след регистрирания вчера спад в производството

Китай отстъпва в търговската война със САЩ

Снимка: БТА

На фона на разгарящата се търговска война между САЩ и Китай азиатската страна започва да отстъпва и ще понижи някои от митата си спрямо Вашингтон. От 1 ноември наказателните тарифи върху стомана, строителни и текстилни продукти и други видове стоки ще бъдат намалени. Информацията беше обявена от китайското финансово министерство, пишат световните медии.

Понижаването на митата е част от усилията на Пекин през 2018 г. да увеличи вноса си от САЩ, който пострада от търговския спор досега. По-ниските мита ще важат и за машини, електрическо оборудване и текстилни продукти.

По-ниските мита са разделени на четири части. Първата обхваща 677 вида продукти, сред които текстилните стоки, строителните материали, основни продукти от стомана и алуминий. Върху тях митото ще бъде намалено от 11.5 на 8.4%. Строителните материали включват алуминиеви врати, прозорци и дограми.

Втората част засяга 386 вида стоки, сред които механично и електрическо оборудване. Там митото ще падне от 12.2 на 8.8%. Третата група стоки са около 390 вида, включително дървени и хартиени продукти, полезни изкопаеми и скъпоценни камъни – митото за тях ще бъде понижено от 6.6 на 5.4%. Четвъртата група са 122 вида стоки, предвидени за облекчаване на търговията, за които митото ще се намали от 12.3 на 8.5%.

Така Китай понижава митата върху общо 1585 вида стоки, като средното ниво на митата пада от 10.5 на 7.8%.

Новината за решението на Китай да отстъпи в търговска война със САЩ идва на фона на съобщен вчера спад в китайското производство. Индексът на мениджърите по доставките (PMI), следен от китайската медийна група Caixin, се е понижил от 50.6 пункта през август до 50 пункта през септември, което е най-ниското равнище от над една година.
Коментари: 0