Китай ще строи завод за фуражи у нас

Скоро започва и сертифицирането на български пресни плодове и зеленчуци за износ в страната

Китай ще строи завод за фуражи у нас
Китайски предприемачи скоро започват строежа на голям завод за фуражи в България. Те ще преработват суровината за износ, съобщи министърът на земеделието Десислава Танева след делови срещи на международния икономически форум в град Суджоу.

„До два месеца се очаква разрешително за строеж за изграждането на такава производствена мощ в Добрич. Заводът за производство на фураж има интерес за изграждането на още няколко такива производствени мощности. На практика е пред финал.” 

Предприемачите работят от година и половина в страната върху проекта и очакват разрешително за строеж, за да започнат изграждането му. Ако заводът бъде построен, това ще бъде една от най-големите мощности за производство на фураж в България, добави още Танева, предава БНР. 

Скоро започва и сертифицирането на български пресни плодове и зеленчуци за износ в Китай, допълни министърът на земеделието.

Инвестицията очаква одобрение вече няколко месеца. На първи етап от изграждането на завода са планирани инвестиции в размер на 11 млн. евро и дневен капацитет на произведен комбиниран фураж 500 тона. Според разчетите на китайските предприемачи се предвижда първоначална инвестиция в размер на 80 млн. юана /11 млн. евро/, от които за недвижими активи - 5 млн. евро и 6 милиона за оборотни средства. Дневният капацитет на произведения фураж ще бъде 500 тона /годишно - 150 000 т/. Управленският екип ще наброява около 20 души, а работниците в цеха - 35.

На втори етап предвидените инвестиции са в размер на 70 млн. юана /малко над 10 млн. евро/, от които - в недвижими активи 4,3 млн. евро и оборотни средства 5,8 млн. евро. Планира се дневният капацитет да се удвои и да се изгради складова вместимост около 50 000 тона. 

Коментари: 0