Китай стимулира икономиката с обезценка на юана

Очакват се още стимулиращи мерки на централната банка и правителството

Китай стимулира икономиката с обезценка на юана
3710 ~ 2 мин. четене

В опит да стимулира забавящата се икономика, Централната банка на Китай обезцени юана,  като националната валута поевтиня до най-ниската си стойност спрямо долара от 2012 година, съобщиха световните агенции.

Китайската народна банка (People's Bank of China) понижи средната дневна стойността на юана с 1,9 на сто до 6,5598 юана за долар - най-голямото дневно понижение от десетилетие. След понижението китайската валута продължи да поевтинява и в сутрешната търговия на Шанхайската борса се търгуваше за 6,2920 юана за долар.

Централната банка на Китай контролира строго валутата и всеки ден определя средна стойност, от която курсът може да се отклонява до плюс или минус 2 процента дневно. Тази система позволява повишаване или понижаване на валутния курс според търсенето и предлагането, но предотвратява силни колебания, които биха могли да навредят на инвеститорите, уточнява Асошиейтед прес.

Китайската народна банка посочи, че е действала, защото юанът е поскъпвал, докато според пазара би трябвало да поевтинява. Стойността на китайската валута се повиши, тъй като курсът ѝ силно се влияе от американския долар, който също се повишава. Същевременно обаче валутите на други развиващи се страни поевтиняват, което оскъпява китайските износни стоки.

Днешното обезценяване бе обявено след публикуването на слаби данни за търговията през уикенда, допълва ДПА. Китайската външна търговия се е свила с над 7 на сто през първите седем месеца на годината, според официални данни, оповестени в събота.

Очаква се през идните месеци да бъдат обявени още стимулиращи мерки и либерализиране на паричната политика на фона на затрудненията на Пекин да изпълни целта си за растеж от около 7 процента през 2015 година на фона на забавения растеж на инвестициите и свиването на износа.

През 2014 г. китайската икономика нарасна със 7,4 на сто, което бе най-слабият годишен растеж от 24 години. Редица икономически показатели сочат устойчива слабост на конюнктурата, отбелязва ДПА.

Подкрепи Economic.bg