Китай въвежда национален стандарт за горивата

Целта е да се подобри качеството на въздуха

Китай въвежда национален стандарт за горивата
440 ~ 1 мин. четене
Нови стандарти за бензин и дизел ще въведе Китай през 2017 г,, за да намали емисиите и да се подобри качеството на въздуха, предава агенция Xinhua. 

От януари бензинът и дизелът трябва да отговарят на Национален стандарт 5, който е китайският еквивалент на Стандарт Евро 5, съобщиха властите в понеделник.

Промените вече са въведени в повечето големи градове в Китай, но за регионите във вътрешността на страната до момента те не бяха задължителни. Властите очакват въвеждането на стандарта да подобри състоянието на въздуха в страната, пише Фокус. 

Припомняме, че по-рано този месец в близо 40 града в Китай бе обявен червен код за замърсяване на въздуха. В столицата Пекин бяха отменени дори учебните занимания. Движението на транспорта и на строителните обекти също бе ограничено. Въведени са и ограничения за промишлените предприятия и за изхвърляните в атмосферата вещества.

Според експертите метеорологичните условия ще допринесат за още по-голямо влошаване на ситуацията. Очаква се замърсяването да продължи да се задълбочава. 
Подкрепи Economic.bg