Китай вдига летвата в 5G надпреварата

В Китай вече има 350 000 базови станции, докато в САЩ са по-малко от 30 000

Китай вдига летвата в 5G надпреварата
Съединените щати и Китай открай време се състезават в сферата на технологиите, включително по отношение на следващото поколение по-бързи 5G мрежи. Ето че сега азиатската държава изпреварва своя конкурент при изграждането на архитектурата за бъдещата технология. Това показват данните в актуален доклад на Deloitte, цитиран от CNN. 

Според тях Китай е изградил около 350 000 базови станции от 2015 г. насам, докато САЩ – по-малко от 30 000. Така източната държава се превръща в страшен конкурент на пазара. 

Страната, която изгради и първа пусне 5G мрежи, ще има огромно предимство пред останалите, включително по отношение на събраните данни. „Китай и другите страни може да създадат 5G цунами, което може да се окаже почти невъзможно за наваксване“, се казва в доклада.

В тази връзка трябва да се отбележи, че властите в Китай не пестят сили и ресурси в надпреварата. Показателно е, че в петгодишния план на страната е заложено да бъдат инвестирани 400 млрд. долара в новия тип мрежи

Следващото поколение 5G мрежи ще даде възможност за разгръщането на такива нови технологии като автономни превозни средства, виртуална реалност и „умни“ градове. Това е причината доставчиците на безжични услуги да полагат големи усилия, за да изградят необходимата инфраструктура своевременно. 

Според анализаторите страните първопроходници в 5G ще си осигурят над десетилетно конкурентно предимство. 

Едно от предизвикателствата е свързано именно с изграждането на базови станции, каквито следва да се изградят много на брой и то в гъсто населени райони. Очевидно Китай вече доминира на този фронт. 

През 2017 г. например China Tower, местният оператор на мобилни телефонни кули, е добавял средно по около 460 базови станции на ден. Така на всеки 10 000 души в Китай има по 14 станции, докато в САЩ – по по-малко от 5. Несъответствието между скоростта на действие по отношение на мрежовата инфраструктура в Китай и САЩ е видима. 
Коментари: 0