Китай за втори пореден месец понижи годишната си лихва

Анализаторите обаче имат съмнения дали това ще е достатъчно да се избегне рецесия заради търговската война

Китай за втори пореден месец понижи годишната си лихва

Снимка: Pexels

Китай понижи новия си едногодишен бенчмарков лихвен процент за втори пореден месец, опитвайки се за пореден път да даде тласък на забавящия се икономически растеж, пише Business Insider. Експертите обаче предупреждават, че ходът би могъл да не е достатъчен да предотврати една възможна рецесия, причинена от търговската война със САЩ.

Китайската народна банка понижи въпросната лихва с 0.5 пр.п. до 4.2% - много по-малко, отколкото бе понижението на американския Федерален резерв и Европейската централна банка (ЕЦБ).

Джулиан Еванс-Причард, старши икономист за Китай от компанията Capital Economics, смята, че вероятно свалянето на китайската лихва е толкова малко, тъй като тя все още е нова и ефектът ѝ върху икономиката е до голяма степен неизпробван.

„Тъй като икономическата активност вероятно ще се озове под нов натиск през предстоящите тримесечия и валутните облекчения засега не успяват да създадат особен ръст в кредитирането, смятаме, че Китайската народна банка ще трябва не след дълго ще трябва да започне да прави по-големи спадове в годишната лихва LPR“, обяснява Еванс-Причард.

Ниското повишение на лихвата предполага, че заради повишаващите се нива на дълг Китай се колебае да следва по петите останалите централни банки по света. „Мисля, че по-скоро става въпрос за защитни ходове с цел да не се влезе в по-бавни темпове на растеж. Растежът беше много слаб и това по-скоро цели понижаване на лихвите за производството и строенето на инфраструктура“, коментира пред Reuters Ирис Панк, икономист за Китай в ING.
Коментари: 0