Китай заплаши да забрани продажбата на редки метали в САЩ

Според анализатори обаче това може да изиграе лоша шега на Пекин

Китай заплаши да забрани продажбата на редки метали в САЩ

Снимка: БТА

2372 ~ 2 мин. четене
Китай преминава на ново ниво по отношение на търговската война със САЩ. След като администрацията на Белия дом забрани на всички американски компании да снабдяват технологичния гигант Huawei с технологии, днес Пекин отвръща със заплаха – че ще прекъсне доставките на редки метали за американската технология и отбранителна промишленост.

Най-големите залежи на редки метали в света са в Китай и Русия, като в момента снабдяването е почти изцяло китайско. Ако правителството ограничи продажбите за Америка, това ще засегне сериозно високотехнологичната и отбранителната индустрии в САЩ.

Ще отнеме много години, преди Съединените щати да успеят да намерят алтернатива на китайските доставки, а дотогава Пекин вече ще е спечелил търговската война, пишат местни китайски медии.

Тед Бауман, старши научен анализатор и икономист в Banyan Hill Publishing, е съгласен с тези констатации. „Ако китайците въведат забрана за износ и успеят да се справят с тарифите на САЩ, това би могло да накара Тръмп да се признае за победен“, казва той пред Forbes. Все пак той смята, че е лоша идея Китай да включи това оръжие в арсенала си в търговската война, защото „Китай ще се разглежда от останалия свят като ненадежден търговски партньор по отношение на тези критични минерали, което ще доведе до бързо развитие на алтернативни източници“.

Междувременно Америка има възможност да търси нови доставчици другаде – например Мексико или Виетнам.

Въпреки че все още не е ясно дали Китай ще осъществи заплахата си да добави това ново оръжие към арсенала си, едно е ясно: бизнес рисковете за компаниите, занимаващи се с търговия в двете страни, ще бъдат повишени, докато търговската война продължава.
Коментари: 0