Китайската смартфон индустрия – задушена от коронавируса

Основателят на Xiaomi призова за връщане към работа

Китайската смартфон индустрия – задушена от коронавируса

Снимка: БТА

Значително понижение на доставките на смартфони заради коронавируса очакват анализаторите, като прогнозите им само за Китай например са за спад от 40% през първото тримесечие. Неслучайно основателят на Xiaomi призова индустрията да се върне към работа. 

Причината за мрачните настроения е, че множество фабрики в страната спряха производствата си докато властите опитват да се справят с огнището на смъртоносния вирус. Що се отнася до Xiaomi, компанията е пряко засегната от епидемията, тъй като през декември откри втората си централа не къде да е, а в Ухан – огнището на заразата.

Xiaomi е четвъртият по големина смартфон производител в света през 2018 г., следвайки Samsung, Apple и Huawei, по данни на фирмата за маркетингови проучвания IDC. 

Икономическата криза от избухването на вируса, наречен Covid-19, се разпространи далеч отвъд Ухан и Китай. В страната най-засегнати са производственият сектор и авиокомпаниите. Глобалните вериги за доставки също страдат. 

Китайските служители трябваше да се върнат на работа тази седмица след удължената новогодишна ваканция, но много фабрики и офиси останаха затворени. Гиганти като Google, Amazon и Microsoft също преустановиха дейности в звената си в Китай. 

Кризата провокира някои анализатори да пресметнат, че доставките на смартфони в световен мащаб ще се понижат с цели 10% през тази година. За Китай прогнозата е за 5% спад за 2020 г., според TF International Securities. Очаква се и недостиг на iPhone-и, по-специално на iPhone 11. 
Коментари: 0